Pád palivových nádrží šetří policie jako ohrožení z nedbalosti

Praha/Brno - Vojenská policie začala vyšetřovat pád dvou přídavných palivových nádrží v obci Drnovice u Lysic jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Jen několik metrů od rodinných domů dopadly části z vojenského letounu L-159. Nad obcí celý den probíhalo letecké cvičení armádních bitevníků z letecké základy v Náměšti nad Oslavou.

Vojenské letouny nad Drnovicemi prolétaly i dnes. „Armádní bitevník, ze kterého nádrže odpadly, byl vyřazen z provozu a zkoumají ho vyšetřovatelé. Pozastavovat výcvik ostatník letadel nebylo nutné,“ vysvětlila tisková mluvčí 22. základny letectva z Náměště nad Oslavou. Viníkem může být pilot nebo technik, který za letadlo odpovídal.

Aby nádrže spustil omylem sám pilot, to je ale nepravděpodobné, tlačítko na odjištění nádrží je zaplombované pod krytkou a označené červenou barvou. Vyšetřovatelé teď zkoumají palubní počítač, na kterém jsou všechny úkony zaznamenávány.

Starosta Drnovic Bohumil Tenora o pádu nádrží (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Drnovic se už vzpamatovali z prvotního překvapení. Teď chtějí vědět, kdo ohrozil je i jejich majetek. „Kontaktovali jsme vojenské velitelství letectva, kde požadujeme vysvětlení, jak k uvedené události došlo, a chceme, aby nám vysvětlili, jak zabrání tomu, aby se něco podobného už neopakovalo,“ sdělil starosta Drnovic Bohumil Tenora (nez.).


K nehodě došlo ve středu krátce po druhé hodině odpoledne. Jedna nádrž spadla na pole nedaleko areálu firmy TOPAK, druhá zhruba o 200 metrů dál. Nádrž, který vypadá podobně jako doutník, je dlouhá asi dva metry a v průměru měří půl metru.