V Rohatci se po letech čekání konečně postaví protipovodňové hráze

Rohatec - Jedna z nejohroženějších obcí letošních jarních záplav na jižní Moravě - Rohatec na Hodonínsku - bude mít konečně protipovodňové hráze. Ministerstvo zemědělství právě vypisuje výběrové řízení na dodavatele a do konce roku by se měla stavba rozjet. O ochranné hráze usiloval Rohatec už dlouho a donedávna bez úspěchu.

Rozvodněná Morava se totiž nebezpečně přiblíží k domům téměř každý rok. Až po letošních záplavách, které Rohatec ohrozily hned dvakrát, se něco zlomilo. Do Rohatce dojeli na kontrolu úředníci z Ministerstva zemědělství ČR ještě při velké vodě a hned se rozjela jednání. Pokud půjde vše podle harmonogramu, do konce roku se ještě začne stavět a příští rok v létě by už měla být obec lépe chráněná.

Rohatec zažívá velkou vodu téměř každý rok. Řeka Morava se totiž rozlévá do polí pod obcí. Když je ale vody už moc, začne zalévat i zahrádky a sklepy. Letos se na obec valila voda hned dvakrát. Poprvé v květnu – tehdy řeku Moravu ještě zastavily provizorní hráze z 2 a půl tisíce pytlů naplněných pískem.

Voda z Moravy vzdálené 2 kilometry za jednu noc nastoupala o více než metr a zaplavila zahrádky před domy. Voda tehdy prosakovala do sklepů, ale naštěstí neohrozila obydlené části domů. „Včera na poledne tady nebylo nic, potom to začalo rychle stoupat, protože tam praskla hráz.  No, zatím je to sice špatný, ale pro nás dobrý, protože nemáme ani v jednom ani v druhém baráku vodu,“ svěřila se jedna obyvatelka Rohatce.

O čtrnáct dní později ale už hráze obydlí neochránily a starosta musel kvůli vodní hrozbě evakuovat 4 rodiny z nejníže položených domů. Voda totiž stoupla o 2 metry a to už byla kritická míra. „Mělo to tentokrát takový nějaký rychlý průběh, voda se dostala k obydlím velmi rychle,“ popsal tehdy situaci starosta Rohatce Miroslav Králík.

„Tady jsme letos dávali novou dlažbu, tady je pokoj pro děcko, už i tam to prosakuje,“ provedla nás domem jedna zaplavená obyvatelka. Rohatec byl jediným místem v Jihomoravském kraji, kde museli lidé letos před vodou utéct.

Všichni obyvatelé Rohatce se ale shodují, že hladina nevystoupala do takové výšky jako v roce 1997. Tehdy bylo v nejníže položených domech více než půl metru vody. Právě v té době se začalo hovořit o nutných protipovodňových opatřeních pro obec. Před domy se měly vystavět hráze, které by oddělily obydlí od lagun vznikajících z rozlévající se Moravy. Jednání ale ustrnula. Až při letošních červnových povodních se starostovi obce ozvali samotní úředníci, přijeli na kontrolu a slíbili, že tentokrát by se projekt měl dotáhnout do konce.

Vydáno pod