Na vyškovském velitelství výcviku začalo obávané propouštění

Vyškov - Počet civilních zaměstnanců vyškovského velitelství výcviku se značně zúží. Nadřízený plukovník Ján Kožiak si od čtvrtka zve postupně pětašedesát pracovníků, aby jim oznámil, že už pro ně od nového roku není místo. Rozkaz vybrat pětašedesát z celkových pěti set zaměstnanců vyškovského velitelství, kteří budou propuštěni, přišel 3. září. Ministr obrany Alexandr Vondra seznam konkrétních jmen odsouhlasil ve středu.

„Velitel vojenské akademie seznámil předsedu odborové organizace se seznamem propouštěných ve čtvrtek ráno a ihned začal s pohovory s jednotlivými zaměstnanci, kterých se propouštění týká,“ sdělil tiskový mluvčí Velitelství výcviku vojenské akademie ve Vyškově Pavel Kočvara. Pohovory pokračovaly i v pátek. Většina z propouštěných se tak už o verdiktu dozvěděla. Z velitelství odejdou administrativní pracovníci, skladníci, řidiči, lektoři jazyků a další občanští zaměstnanci.

„Je to pro nás šok, doufali jsme, že se nad tím ještě někdo zamyslí a počet lidí, kteří mají být z Vyškova propuštěni, se sníží, tak se ale nestalo a my už teď moc šancí na odpor nemáme,“ posteskl si předseda odborové organizace civilních zaměstnanců armády ve Vyškově Karel Zvěřina.

Mluvčí Vojenského velitelství výcviku ve Vyškově Pavel Kočvara k propouštění zaměstnanců (zdroj: ČT24)

„Vůbec jsem to nečekala, že propustí zrovna mě,“ řekla Marie Eisová, která ve Vyškově pracovala třicet let. „Mám z toho strach, protože mám sedm let do důchodu a nevím, kde teď najdu práci,“ doplnila. Propuštěná žena se nebrání rekvalifikaci, podle vlastních slov udělá všechno pro to, aby našla další uplatnění.

Propuštění to nebudou mít snadné, odhadují na úřadu práce

To je zejména pro administrativní pracovníky důležité. Podle ředitele Úřadu práce ve Vyškově Jana Marka se totiž v tomto oboru hledá práce jen těžko. „Vyškovský okres má dlouhodobě druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji, přesto zejména kancelářští pracovníci z velitelství výcviku nebudou práci hledat snadno. Naopak o odborné profese, jako je třeba instalatér nebo strojař, zájem je,“ vysvětlil Marek.

„Rozkaz je rozkaz a my rozhodnutí vlády už bohužel nezvrátíme,“ řekl Kočvara a dodal, že velitel posádky zrušil takové pozice, aby to další chod velitelství výcviku výrazně neomezilo. Práci za své propuštěné kolegy od ledna převezmou ostatní civilní zaměstnanci i vojáci. Ministerstvo kvůli rozpočtovým úsporám rozhodlo, že do konce roku propustí celkem 700 civilních zaměstnanců z celé republiky.