Lidé protestují proti záměru zrušit parčík v centru Zlína

Zlín - Namísto oázy klidu v centru Zlína víceúčelová budova s obchody, byty a garážemi - taková je představa soukromého investora. Ta popudila zejména obyvatele rodinných domů u parčíku za městským divadlem. Nezastavěnou zeleň se rozhodli bránit peticí.

Jde o prostor ohraničený nejrušnějšími zlínskými tepnami, komplexem budov Městského divadla a nedlouhou ulicí Potoky. Odjakživa je to místo, které v srdci krajského města překvapí klidem. Obyvatele blízkých domů teď ale překvapili muži vyměřující pozemek pro budoucí stavbu. Jana Jurčíková se zlobí: „Děti si sem chodí hrát a v zimě sáňkovat. Pak už by neměly kam.“ Její manžel Jiří Jurčík dodává. „Zlín jako město se odedávna prezentuje jako město zeleně. Tady v centru, když nám to chtějí vykácet a něco postavit, tak to není dobré.“ „To zohyzdí a příští generace se budou ptát, kdo že toto vůbec odsouhlasil,“ varuje jejich soused Libor Vozdek.

Uvažovaný dům by podle dostupných informací měl mít až čtyři podlaží, uvnitř garáže, obchody a byty. „V loňském roce předložil soukromý investor stavební komisi záměr k posouzení. A stavební komise shledala, že tento záměr není v rozporu s územním plánem,“ potvrdila mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková.

Obyvatelé protestují proti záměru vystavět multifunkční dům (zdroj: ČT24)

Obyvatelé nejbližšího okolí parčíku teď sepsali petici. „Sháníme podpisy a je to velice úspěšné. Máme jich zatím kolem stovky,“ spočítala iniciátorka Jana Vozdková. Věří, že podpisů bude dál přibývat. Petici požadující zachování parčíku pak hodlá poslat primátorce.

Pozemek ještě patří městu. Jakmile na něm soukromník začne stavět, dostane jej do výpůjčky. Až stavbu dokončí, může si pozemek koupit. Vedení magistrátu odmítlo sdělit, kdo o místo projevil zájem. „Bohužel nemůžu říct jméno konkrétního investora, protože musíme ctít zákon na ochranu osobních údajů,“ reagovala na dotaz České televize mluvčí magistrátu.

O stavební povolení ani o územní rozhodnutí na stavebním úřadě zatím investor nepožádal.

  • V parku mezi domy má ve Zlíně vyrůst nová víceúčelová budova autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1963/196284.jpg
  • V parku mezi domy má ve Zlíně vyrůst nová víceúčelová budova autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1963/196283.jpg
Vydáno pod