Římské náměstí v Brně čeká proměna. Vznikne budova se skleněnou fasádou

Brno - Uzavřený prostor mezi ulicemi Františkánská a Josefská v centru Brna, kterému se přezdívá Římské náměstí, dozná změn. Rada města dnes vzala na vědomí výsledky architektonické soutěže, kterou město vypsalo v červnu. Vyhrál návrh dvojice Lukáš Fišer a Kristýna Casková.

„Návrh nejlépe vystihuje potenciál dlouhodobě neřešeného prostoru historické části města. Přestože navrhuje poměrně dost nových staveb, návrh zachovává základní charakteristiku, intimitu a uzavřenost náměstí a neomezuje možnosti dalšího přirozeného vývoje,“ píše se v hodnocení komise. Novou dominantou náměstí by podle vítězného návrhu měla být především nová budova se skleněnou fasádou u ústí Františkánské ulice.

Hodnocení poroty

Návrh nejlépe vystihuje potenciál dlouhodobě neřešeného prostoru historické části města. Nově navrhovaná zástavba je zdařilou kombinací sledování historické stopy náměstí a nových možností dostavby vnitrobloku. V historickém kontextu jsou z obou přístupových směrů zdůrazněny vstupy do náměstí zúžením nástupních uličních profilů. Koncept zachovává rozdělení ploch na živé komunikující náměstí a zklidněný vnitroblok se zelení a budovou dětského a mateřského centra.

Náměstek primátora Martin Ander o budoucí podobě Římského náměstí (zdroj: ČT24)

Celkem si přihlášku vyzvedlo 346 zájemců, do soutěže se nakonec přihlásilo 92 architektonických týmů. Zadání soutěže bylo poměrně volné, důležité ale bylo zachovat historický ráz Římského náměstí, jeho průchodnost, vytvořit klidovou zónu a vodní prvek. „Návrh teď nabídneme k diskusi veřejnosti, aby i lidé měli možnost případných námitek nebo podnětů,“ řekl náměstek primátora Martin Ander (SZ). Město také chce, aby se v budocnu konaly na náměstí příležitostné rukodělné a tradiční trhy.

Bude mít náměstí vadu na kráse?

Snahu města o novou podobu náměstí ale může nabourat nečinnost některých majitelů zchátralých budov na náměstí. Už dlouhé roky čeká například na opravu bývalý klášter, který je podle památkářů v havarijním stavu.

Vlastník klášterní budovy - firma Pozemstav - dnes na otázky České televize neodpověděl. Podle našich informací ale loni nedosáhl na evropské peníze, a proto zatím od opravy domu ustoupil.