Rodina pronajala byt dlužníkovi, exekutor jim přišel zabavit majetek

Brno - Kdo neplatí dluhy, na toho platí exekutor. Často se ale objevují případy, kdy exekutoři potrestají obstavením majetku člověka, který nemá s dlužníkem nic společného. Pokud se mu nepodaří prokázat, že jsou věci jeho, musí o tom rozhodnout soud - spory se ale mohou táhnout několik let, během nichž věci bez užitku leží ve skladu exekutora.

Petr Doležal z Brna má za sebou zážitek, který by nepřál ani svému úhlavnímu nepříteli. Do jeho domu přišel exekutor a obstavil mu jeho majetek. „Vůbec nebral ohledy na to, že veškerý majetek v domě je můj, a polepil mé věci cedulkami exekučně zabaveno, přestože dlužníkem je má nájemnice,“ rozčiluje se Doležal, který ve svém domě pronajal byt matce s dítětem - žena ale nebyla schopná splácet své dluhy, proto ji navštívil exekutor. Místo jejího majetku však obstavil majetek Doležalů.

„My jsme jim ukázali nájemní smlouvu, kde jsou sepsané všechny věci, které patří k tomu bytu – pračka, lednice, televize a tak dále. Řekli, že je to nezajímá, ať si podáme vylučovací žalobu,“ zlobí se Monika Doležalová, majitelova manželka. To je teď jediná šance, jak získat zabavený majetek zpět. „Pokud mu předložíte nějakou smlouvu, záleží na exekutorovi, jak ji posoudí. Pokud ji neshledá dostatečně věrohodnou, tomu člověku nezbývá než se obrátit na soud,“ potvrzuje advokát Martin Kulhánek.

Monika Doležalová o exekuci majetku rodiny (zdroj: ČT24)

Obecné soudy melou stejně jako Boží mlýny - pomalu

Své o tom ví i Petr Minařík, kterému exekutor zabavil majetek, přestože dlužníkem byl jeho bývalý nájemník. „Ten soud trval asi dva roky. Celá ta záležitost kolem toho - vypracování vylučovací žaloby, ježdění do Břeclavi, kolky – stála víc peněz, než byla hodnota toho obrazu a hodin, co nám zabavili,“ stěžuje se Minařík. „Stálo mě to spoustu času a energie. Podle mě je takový postup proti logice.“

Petr Doležal se soudit nechce, na druhou stranu se ale bojí, co v takovém případě bude dál: „Ten majetek nemá takovou hodnotu, aby mi ta žaloba za to stála. Ale mám strach, že kdyby to odvezli a já bych pořídil jiné věci, tak ten exekutor přijde znovu a znovu mi je polepí a já budu znovu shánět další – tak co mám dělat?“

Podle exekutorského úřadu vykonavatel nepochybil - dokládá to prý i videozáznam pořízený při obstavování majetku v bytě Doležalových. Ti teď mají ze zákona měsíc na to, aby exekutorskému úřadu předložili důkazy, že jim zabavené věci patří – musejí k nim dodat účtenky nebo svědecké výpovědi. Pokud se jim to nepodaří, může pomoci už jedině soud - což je ale otázka několika měsíců až let.