Na Vysočině budou pendlovat lékaři i sestry

Třebíč – Nemocnice na Vysočině hledají cesty, jak se dostat z dluhů. Jedním z opatření je například i slučování jednotlivých oddělení nebo vzájemné výměny lékařů mezi různými nemocnicemi kraje. První zkušenosti s tím začali sbírat v Třebíči, kde se potýkají s dluhy ve výši asi 40 milionů korun. Lékaři ani pojišťovny se zatím k novinkám nevyjádřili.

Třebíčská nemocnice šetří na spotřebním materiálu i na mzdách, propouští lidi z administrativy, stále to nestačí. Nově proto začali slučovat jednotlivá oddělení. „Ovoce to přináší. Můžu říct, že v tom běžném hospodaření je ten průběžný měsíc už ziskový,“ hodnotí úspory ředitel nemocnice Leoš Dostál. Jeho náměstek pro léčebnou péči Jiří Kucharský upozorňuje, že průkopnické je právě propojení provozů tří oddělení do jednoho celku. Na třebíčské chirurgii tak budou nově ležet také pacienti urologie nebo oddělení ORL a lékaři za nimi budou docházet.

Cestovat budou lékaři i sestry

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Revoluce v krajských nemocnicích, jak opatření začal nazývat zdravotnický personál i pacienti, tím ale zdaleka nekončí. Lékaři se musejí připravit i na to, že za svými pacienty budou dojíždět do sousedních nemocnic. „Jde o využití kapacity a znalostí těch opravdových odborníků. Chceme je proto dostat i na jiná pracoviště, než jsou jejich domovské nemocnice,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Vysočiny Jitka Svatošová.

Zdravotní sestry zase musejí počítat i s návštěvami pacientů doma. Aby je nemocnice nemusela propustit, nabídne jejich služby na komerční bázi. „Budeme více spolupracovat s různými charitami, domácími péčemi a budeme nabízet naše specializované sestry,“ vidí budoucí kooperaci Kucharský. Všechna připravená opatření v krajských nemocnicích na Vysočině ještě musí posvětit zdravotní pojišťovny.