Brňané neumějí poznat na nových hodinách čas. Magistrát připravuje letáčky s návodem

Brno - „Má to koule, stojí to. Je to v Brně, co je to?“ zní název nedávno založené skupiny na Facebooku. Nové žulové hodiny na náměstí Svobody v Brně se staly obětí ostrovtipu také nejednoho blogera. Trnem v oku Brňanům není pouze neobvyklý design hodin či horentní částka, kterou za ně město zaplatilo. Většina má problém především se zapeklitým způsobem, jak na hodinách zjistit čas. Brněnský magistrát proto na svém webu publikoval obrázkový návod.

S poznáváním času na takzvaném „brněnském orloji“ má paradoxně potíže i sám architekt. „Teď je tady asi, moment… teď by mělo být půl jedné… teda půl dvanácté,“ zaostřoval na svůj výtvor Oldřich Rujbr při jeho slavnostním odhalení.

Na internetových stránkách města se proto objevil podrobný návod doplněný o obrázky, který si může kdokoliv stáhnout a prostudovat. „Připravujeme také tisk informačních letáků, které budou naši pracovníci u hodin rozdávat kolemjdoucím,“ prozradil mluvčí brněnského Magistrátu Pavel Žára. Kdy budou letáčky hotové, se neví, a tak je v centru města prozatím o zábavu postaráno.

Architekt Oldřich Rujbr popisuje jak zjistit čas (zdroj: ČT24)

Návod, jak na hodinách zjistit čas

1. V horní části hodinového stroje je viditelná skleněná lupa, která postupně zobrazuje 12 hodinových číslic, mezi nimi je sestava čar (čtvrt, půl, třičtvrtě, celá), přičemž přesnost času je stoprocentní, protože hodiny jsou v systému přenosu dlouhých vln z Frankfurtu.

2. Pokud jde o měření minut, je nad hlavní lupou umístěna menší lupa, tzv. minutovka, což je menší talířek, otáčející se a naklánějící se dle přibývajících minut v hodině.

3. Celý vrchní díl hodinového stroje se jednou za minutu otočí okolo celého náměstí Svobody, čímž divák získá možnost ze všech stran náměstí vidět, kolik je hodin.

Vydáno pod