Nová zlínská dominanta - koncertní sál pro 830 lidí hraje pěti odstíny fialové

Zlín - Kamera České televize jako první nahlédla do nových prostor Kulturního a univerzitního centra 48 hodin před jeho oficiálním otevřením. Rozhodně je to stavba, která se vymyká pro Zlín tradiční baťovské architektuře. Už pohled z terasy baťovského mrakodrapu napovídá, že nové centrum lze zařadit do kategorie hi-tech neboli technicistní architektury.

Stavbu navrhla zlínská rodačka a první dáma současné architektury Eva Jiřičná. Ve Zlíně je nová dominanta vnímána rozporuplně – od úplného nadšení až po rozpaky. A to i v obci architektů. Tak například Svatopluk Sládeček stavbě vytýká přemíru nefunkčních detailů a ne úplně ideální proporční vztahy vůči okolí.

„Rozhodně to není nejlepší dílo paní architektky Jiřičné. Ty proporční vztahy vůči okolí nejsou podle mého názoru v pořádku. Ačkoliv je to jinak stavba hezká, nablýskaná, tak na mne pořád působí spíše jako veletržní pavilon než kulturní stánek,“ říká architekt Sládeček.

Nové Kulturní a univerzitní centrum ve Zlíně (zdroj: ČT24)

„Já si za tou stavbou stojím na tisíc procent, možná i více. Ze Zlína rozhodně nemůže být muzeum baťovské architektury,“ oponuje primátorka Irena Ondrová (ODS). Stavba je také vděčným tématem předvolebního boje, opozice ji považuje za zbytečnou a drahou. Stála více než 600 milionů, samotný Zlín ze svého rozpočtu ale zaplatil jen 160 milionů, zbytek byly peníze státní a evropské.

Nový sál bude domovem zlínské filharmonie

V prvé řadě to bude nový domovský stánek zlínské filharmonie. Ta se po 55 letech dočká důstojného prostředí. Dům umění má už dávno svá nejlepší léta za sebou. „Do nového centra můžeme pozvat daleko významnější hosty, protože bohužel bylo realitou, že to jsme si v Domě umění dovolit skutečně nemohli,“ řekl dnes České televizi ředitel zlínské filharmonie Josef Němý.

Hudebníky čeká moderní sál s výtečnou akustikou s dozvukem pouhé dvě vteřiny, špičkovým hudebním studiem a zvukovou aparaturou. Architektka Jiřičná se navíc postarala i o úplné odhlučnění stavby. Navzdory tomu, že nový sál leží jen pár metrů od rušné ulice, do jeho útrob by neměly proniknout žádné venkovní zvuky.

Nakolik to bude pravda, to bude zřejmé už tuto středu. V 19 hodin totiž začne slavnostní zahajovací koncert, pozváno je několik stovek oficiálních hostů.