První „znojemský korupčník“ promluvil, uplácení popírá

Znojmo - Tajemník znojemské radnice Vladimír Krejčíř, stíhaný za údajné braní úplatků, dnes rezignoval na svoji funkci. Z postu odchází, aby neočerňoval radnici. Tvrdí, že je nevinný, a doufá, že to prokáže před soudem. Informaci oznámil znojemský starosta Petr Nezveda (ODS), který převzal písemnou rezignaci od Krejčířova obhájce. České televizi se navíc podařilo s jedním ze spoluobviněných podnikatelů o celé kauze hovořit. Jde o majitele truhlářství z Prosiměřic na Znojemsku Zdeňka Novotného, ten svoji účast na uplácení popírá.

„Tyto věci se nezakládají na pravdě, nikdy jsme nedali úplatek, věci probíhaly tak, jak měly. Když jsme byli osloveni, abychom provedli nějakou práci, vždy jsme udělali cenovou nabídku, kterou jsme v zalepené obálce předali městu. Co se s ní dělo dál, to už já nemohu ovlivnit,“ řekl ČT Novotný.

„Celá záležitost nás ale nadále zaměstnává. Ve středu otevřeme na mimořádném jednání městské rady téma, zda by se neměl v souvislosti s podezřeními udělat hloubkový audit v souvislosti s výběrovými řízeními,“ uvedl Nezveda. Podle obvinění totiž Krejčíř bral úplatky právě v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek pro radnici. Státní zástupce Tomáš Foldyna k tomu řekl, že podezřelý patrně nelegálně převzal částky v řádu desetitisíců korun.

Obvinění ve znojemské korupční kauze

VLADIMÍR KREJČÍŘ
tajemník znojemské radnice

STANISLAV HAHN
ředitel VHS plus Znojmo

MIROSLAV ŠIMEČEK
ředitel Pozemní stavby Znojmo

KAMIL LUDVÍK
místostarosta obce Slatina, živnostník

ZDENĚK NOVOTNÝ
majitel truhlářství, Prosiměřice

Mezi znojemskými zastupiteli vyvolala kauza pozdvižení. Někteří žádají svolání mimořádného zastupitelstva, na němž by měl Nezveda jednání svého údajného chráněnce obhájit. „Jsou to předvolební tanečky. Nejsem státní zástupce ani vyšetřovatel a k věci nemám co říci. Nicméně o celé situaci je třeba jednat. Proto jsem na příští pondělí svolal jednání zástupců politických klubů zastupitelstva,“ dodal starosta.

Krejčíř je stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Další čtyři lidé jsou obviněni z podplácení.      

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dnes zároveň uvedl, že na úřadě by měla začít fungovat protikorupční linka. O jejím zřízení, stejně jako o zřízení stálé poradní skupiny pro boj proti korupci podle něj rozhodla rada kraje.