Veterináři se zkušeností z Afriky dnes očkovali psy brněnských bezdomovců

Brno - Lidé bez domova z Armády spásy v Brně dnes měli možnost zdarma naočkovat své čtyřnohé mazlíčky. Právě na Den české státnosti připadá také Světový den vztekliny, s níž bojovat se veterináři rozhodli dnešní akcí.  Veterináři bez hranic ČR proto připravili netradiční happening, kterého však bohužel využilo jen deset majitelů čtyřnohých přátel.

I když se během dnešního dne podařilo v Brně naočkovat „pouze“ deset psů, lze toto číslo považovat za úspěch. „Přestože lidé bez domova své psy milují, nejsou zodpovědní ani k sobě, natož tak ke svým zvířatům. Osobně považuji za úspěch, že se jich dostavilo tolik, kolik jich přišlo. Měla jsem obavy, že nepřijde nikdo,“ uvedla terénní pracovnice Armády spásy Kateřina Bernadyová.

Vzteklina

Vzteklina (též rabies, běsnění, lyssa) je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému (CNS) mnoha zvířat a lidí. Virus vztekliny se přenáší slinami, tedy v praxi nejčastěji pokousáním. Nemoc se projevuje změnami chování, zvýšenou dráždivostí, agresivitou, parézami a paralýzami. Jakmile nemoc propukne, končí téměř vždy smrtelně.

Vědomě přitom i přes deštivé a chladné počasí zavítali do Armády spásy dva bezdomovci, kteří se rozhodli využít příležitosti a naočkovat své pejsky zdarma. Jedna vakcinace totiž stojí tři sta korun. Takovou investici si lidé bez domova nemůžou dovolit. „Mezi bezdomovci je hodně psů. Na Armádě spásy nám řekli, že dnes máme možnost je zdarma naočkovat,“ vysvětlil majitel jednoho z očkovaných pejsků, kterému se mezi bezdomovci přezdívá pro jeho vous Krakonoš. Dalším očkovaným pejskem před Armádou spásy bylo sedm měsíců staré štěně, které se podle televizní předlohy jmenuje Rex.

Krakonoš zavedl veterinární tým pod vedením Davida Modrého do jedné zahrádkářské kolonie na okraji Brna, kde se podařilo naočkovat dalších osm psů. „Očkování v Brně je první svého druhu, které Veterináři bez hranic provozují v České republice. Je to v podstatě doprovodná akce k našemu hlavnímu projektu, který probíhá v Keni, kde už pátým rokem očkujeme psy místních pasteveckých komunit na severu země,“ shrnul David Modrý.

Právě před týdnem se čeští specialisté z Afriky vrátili. Během několika týdnů stihli naočkovat stovky psů, koček, oslů a velbloudů proti vzteklině. Projekt běží už od roku 2006 s cílem prevence smrtelných případů vztekliny u tamních domorodých obyvatel, a to právě prostřednictvím preventivní vakcinace psů a dalších zvířat.

Vzteklinu se podařilo V Evropě díky očkování téměř vymýtit. Ve světě ale kvůli této nemoci umírá každých deset minut jedno dítě. Veterináři z Brna si vybrali záměrně „keňský projekt“, jelikož brněnská Veterinární a farmaceutická univerzita zde dlouhodobě provádí své výzkumy, a vědci z univerzity tak znají místní problémy. Pravidelným očkováním proti vzteklině chtějí vyřešit jeden z nich. Od roku 2006, kdy byl český tým v Keni poprvé, byl ve vakcinované oblasti zaznamenán pouze jediný smrtelný případ vztekliny.

  • Očkování Rexe autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1981/198035.jpg
  • Vakcinována jsou štěňata od věku 8 týdnů autor: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, zdroj: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1980/197988.jpg
Vydáno pod