Hasiči vytáhli z mušovských jezer mazdu. Další, ukradenou v Rakousku, zadrželi i s řidičem

Pasohlávky, Židlochovice - Břeclavští, brněnští a pohořeličtí hasiči vyjeli dnes ráno k dopravní nehodě osobního auta, které skončilo ve vodě jezera Nových mlýnů. Kdy se do vody dostalo, není jasné. Po jeho prozkoumání a vytažení z vody policisté zjistili, že bylo ukradeno v pátek v Laa an der Thaya v Rakousku. Policisté nyní zjišťují, zda nebylo použito ke kriminálnímu činu. V předchozích dnech se jim podařilo zadržet i další vůz značky Mazda z Rakouska, s nímž ujížděl polský zloděj jihem Moravy, kde byl při policejních manévrech nakonec zadržen.

Na místě dnešní nehody zasahovali potápěči, aby zjistili, zda v autě nejsou lidé. To se však nepotvrdilo. Vůz, který byl asi třicet metrů od břehu, posléze potápěči přivázali na naviják a s pomocí jeřábu vytáhli na břeh. „Ve vozidle, z něhož byly odstraněny poznávací značky, byla sklopená sedadla, předpokládáme tedy, že bylo využito k trestné činnosti,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek.

Přes Moravu kradené auto nepřevezl

Polák, který odcizil auto ve Vídni, skončil v rukou brněnských policistů. V úterý dostali od svých rakouských kolegů informaci o ranní krádeži modré mazdy 3 ve Vídni. Vozidlo i s pachatelem za volantem zamířilo podle satelitního bezpečnostního systému přes hranice na Moravu.

Právě na místě za hranicemi se rozjela pátrací akce, do níž bylo nasazeno několik policejních hlídek. Ve vzduchu po odcizeném osobním automobilu pátral i policejní vrtulník. „První kontakt s pachatelem zaznamenaly policejní hlídky před polednem na parkovišti motorestu U Toma nedaleko Rajhradu. To ještě zloděj dokázal z policejního obklíčení vymanit. Ne ale na dlouho. Cesta auta, které mělo již instalováno z jiného vozidla odcizené registrační značky, vedla do nedalekých Židlochovic. Tam zloděj ve snaze policistům znovu uprchnout odstavil auto,“ popsal průběh akce Malášek.

Po několika stovkách metrů, kdy se snažil muž utéci i ve služebních poutech, byl nakonec dopaden. „O tom, že se nehodlal jen tak vzdát, svědčí i skutečnost, že policisté byli při jeho zadržování nuceni použít hrozby střelnou zbraní,“ dodal Malášek. První vyšetřování prozradilo, že auto v rakouské metropoli odcizil šestatřicetiletý Polák. Cizinec je nyní vyšetřován v policejní cele.

Vydáno pod