Ústavní soud zamítl stížnost aktéra kuřimské kauzy

Brno - Ústavní soud dnes zamítl stížnost Jana Turka, aktéra takzvané kuřimské kauzy týrání dětí. Soud nezjistil porušení základních práv. Muž, který si odpykává pětiletý trest, si stěžoval na údajné porušení práv na zákonného soudce a spravedlivý proces. Stížnost podal jako jediný ze šesti pravomocně potrestaných. Případ tak pro české soudy definitivně končí.

Ve stížnosti Turek tvrdil, že soudům chyběly důkazy a jejich rozhodování ovlivnila „masáž“ sdělovacích prostředků. ÚS připustil, že soudy nezjistily motiv týrání. Zároveň ale připomněl, že není vždy nutné odhalit pohnutku. Nevidí problém ani v tom, že podle obhajoby proces negativně ovlivnila „mediální masáž“. Podle soudce zpravodaje Jiřího Nykodýma ale musí justice tlaku sdělovacích prostředků odolat: „Soudce jako reprezentant veřejné moci může být objektem i neoprávněné kritiky ve sdělovacích prostředcích, současně je vždy třeba po něm požadovat vyšší stupeň tolerance a nadhledu.“

Motivy týrání nikdo uspokojivě nevysvětlil

Stížnost poukazovala také na to, že soudce Krajského soudu v Brně Pavel Göth případ před vynesením rozsudku komentoval v médiích. Podle ÚS ale samotný rozhovor s tiskem nepředstavuje závažný problém. Soudce jen nesmí naznačit, jak rozhodne. „A tomu dostáli v tomto případě všichni soudci obecných soudů,“ uvedl Nykodým. Turkův advokát Milan Staněk řekl, že bude rozhodnutí soudu respektovat, názor ale má jiný: „Soudce, který rozhoduje věc, by se podle mého názoru neměl vyjadřovat k otázkám dokazování. To se v tomto případě stalo. Bylo to celostránkové interview.“

Turek zpochybnil také to, zda v případu rozhodoval zákonný soudce. Göth byl totiž v době projednávání případu jen dočasně přidělen ke krajskému soudu, což je podle Turkovy obhajoby problém. Řádným soudcem krajského soudu se stal až na konci roku 2008. Podle obhajoby se dočasně přidělený soudce nemůže stát předsedou senátu. ÚS ale dospěl k opačném závěru. Dočasně přidělený soudce se podle něj stává na určitou dobu řádným soudcem. „Z toho pak plyne, že dočasně přidělený soudce může být jmenován předsedou senátu soudu, ke kterému byl dočasně přidělen,“ uvedl Nykodým.

Soudy Turka potrestaly za týrání svěřené osoby ve formě spolupachatelství a ublížení na zdraví. Spolu s dalšími pěti lidmi údajně z nejasných pohnutek mučil a krutě trestal dva chlapce. Mezi odsouzenými, kteří si odpykávají tresty od pěti do deseti let vězení, jsou také matka a teta chlapců.

Dva týraní chlapci žili se svojí rozvedenou matkou. Příbuzní a jejich známí je údajně týrali od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Odsouzení děti zavírali do klecí, bili, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem prý bylo vytvořit z chlapců lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy.

Vydáno pod