Špičky bývalé Dělnické strany se k soudu nedostavily

Brno – Z rasistických a xenofobních výroků zaměřených proti menšinám a imigrantům se dnes měli před brněnským městským soudem zpovídat čtyři čelní představitelé tehdejší Dělnické strany a také další dva řečníci z brněnského prvomájového mítinku této partaje v roce 2009. Státní zástupce je viní z toho, že jejich projevy na náměstí Svobody obsahovaly nenávist vůči různým skupinám obyvatel a odkazovaly na neonacismus. Před soudem ale nikdo z šestice obžalovaných nestanul. Dva se totiž omluvili a další čtyři nedorazili, protože se domnívali, že se jednání pro nemoc jednoho z obhájců konat nebude. Soudkyně Šárka Schinzelová ale rozhodla, že se řádně neomluvili a hlavní líčení zahájila. Po výslechu znalce a projednání listinných důkazů jej odročila na 1. listopadu, kdy by měli vypovídat obžalovaní.

Už v květnu městský soud takzvaným trestním příkazem autory výroků potrestal podmíněnými tresty a některé i pokutou. Konkrétně šlo o předsedu bývalé Dělnické strany Tomáše Vandase, její místopředsedy Jiřího Štěpánka a Petra Kotába a šéfredaktora Dělnických listů Martina Zbelu. Čtveřici se ale nelíbilo, že případ nebyl projednáván veřejně, proti rozhodnutí podali odpor, a kauza tak bude nyní znovu projednána, tentokrát už v hlavním líčení. Podle Vandase chtějí muži obhájit své právo na svobodu slova a projevu.

„Ničivá imigrantská vlna tsunami“ a podobné výroky zazněly od předsedy Dělnické strany Tomáše Vandase a jeho kolegů v Brně 1. května před pochodem radikálů spojovaných s neonacistickou scénou. U pravicových extremistů vzbudily slogany zaměřené proti menšinám aplaus, své autory ale dovedly k soudu. „Tyto projevy vzbuzovaly nenávist vůči imigrantům, menšinám a odkazovaly na neonacismus,“ vysvětlil letos v květnu podání žaloby státní zástupce Jan Lata.

I kvůli tomu, že program Dělnické strany směřoval k potlačení občanských práv některých skupin obyvatelstva, partaj letos v únoru na návrh vlády rozpustil Nejvyšší správní soud. Už pod novým názvem (Dělnická strana sociální spravedlnosti) se ale strana obrodila a zúčastnila se i květnových voleb do Poslanecké sněmovny.