Holčička, sražená nedávno na přechodu v Brně, se zotavuje

Brno - Přechod přes Fryčajovu ulici je pátý nejnebezpečnější ve městě Brně. Řidiči k němu přijíždějí z kopce vysokou rychlostí a často už nestihnou zabrzdit. Poslední nehodu ale zavinily nefungující brzdy, kvůli kterým avie najela do dětí z mateřské školy, které zrovna přecházely silnici. Dvaatřicet jich učitelky stihly strhnout na chodník, poslední dvě už ne. Pětiletá dívka skončila ve vážném stavu v nemocnici. Z nejhoršího se ale dostala a brzy bude propuštěna domů. „Holčička sice utrpěla vážná poranění, nicméně její stav je už stabilizovaný a postupně se zlepšuje,“ potvrdila mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Mrázová.

Policie teď vyšetřuje nesrovnalosti v technických kontrolách avie. Podle soudního znalce totiž auto nebylo způsobilé provozu a na silnici nemělo co dělat. „Řidič byl vyslechnut, v dohledné době bude obviněn. Hrozí mu stíhání za trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti – za což by mohl jít až na osm let do vězení,“ řekl mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Nehoda znovu rozvířila diskusi o tom, zda přechod zabezpečit nebo ne. Podle úředníků z odboru dopravy Magistrátu města Brna je místo přehledné a dobře viditelné. „Je to spíše o tom, aby řidiči dodržovali pravidla bezpečnostního provozu a nejezdili víc než padesátkou,“ myslí si mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Josef Andres z Centra dopravního výzkumu mu ale oponuje: „Určitě je to přechod nebezpečný, jednak proto, že je ve spádu silnice, dále proto, že v dopoledních hodinách je ten přechod málo zřetelný, protože řidiči bývají často oslňováni vycházejícím sluncem.“

Mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára o nebezpečných přechodech (zdroj: ČT24)

Přechod se dočká úprav

V dohledné době by měl být přechod vyznačen signálními barvami, radnice už také objednala několik měřičů okamžité rychlosti. „Zatím zvýrazníme ten přechod, zvýrazníme ho barevně, ožlutíme také dopravní značení tak, aby byl více vidět,“ potvrdil Pavel Žára. Podle Vladimíra Svobody ze Správy a údržby silnic je to ale pouze krátkodobé řešení a přechod by si zasloužil větší zabezpečení. „Myslím si, že v delším časovém horizontu by bylo vhodné tam udělat nějaké nasvícené, světlem řízené přechody,“ uvažoval Svoboda.

Zda se bude přechod přesouvat nebo více zabezpečovat, o tom by mělo město rozhodnout do konce týdne. To už bude mít v rukou výsledky z jednání bezpečnostní inspekce, kde se sejdou experti z řad policie, dopravních inspektorů a úředníků.