Zemřela nejstarší Češka, bylo jí 107 let

Prušánky (Hodonínsko) - Ve věku 107 let zemřela nejstarší obyvatelka České republiky Juliana Vašíčková. Hodně pracovat, jíst chleba omaštěný sádlem nebo luštěniny a pít vodu z kohoutku. To byl její recept na dlouhověkost. Sama o sobě říkala, že má tuhý kořínek, protože se nikdy neulívala. Dařilo se jí dobře především proto, že ji obklopovala široká rodina.

Juliana Vašíčková se narodila v roce 1903, kdy Henry Ford založil automobilku. Když jí byly dva roky, Einstein vyslovil teorii relativity. V jejích sedmi letech se potopil Titanic. Letitá dáma zažila dvě světové války a sama měla zkušeností na rozdávání. Nejraději ale vzpomínala na císaře pána. „Když František Josef ještě kraloval, tak bylo nejlépe,“ říkala s úsměvem nejstarší obyvatelka České republiky.

Vašíčková byla nejstarší z jedenácti sourozenců. Svatbu jí ale rodiče strojili jako poslední z dcer, v jejích pětatřiceti letech. Vyučila se totiž prodavačkou a otevřela si za pomoci rodiny malý krámek. Na vdavky proto dlouho neměla čas. Později vedla obchod s manželem, po druhé světové válce ale o živnost přišli a do krámku se nastěhovala Jednota. I poté zůstala paní Vašíčková za pultem. Do penze šla v 65 letech.

Nejstarší Češka - 107letá Juliana Vašíčková (zdroj: ČT24)

V Česku žilo letos v dubnu 738 lidí starších 100 let. Převažují ženy. Nejvíce lidí ve věku sto a více let žije v Praze, naopak nejméně v Karlovarském kraji.