Putovní výstava Hry a klamy baví lidi ve Zlíně

ZLÍN - Do bývalého obuvnického areálu ve Zlíně se na několik týdnů nastěhovala putovní výstava, která zamotá hlavy a vyzkouší reflexy malých i velkých návštěvníků. Expozice Hry a klamy přináší na 70 exponátů a svým zaměřením podněcuje v návštěvnících zájem o přírodní vědy a technické obory. Ačkoliv jde o výstavu, omšelé muzejní pravidlo „dotýkat se exponátů zakázáno“ tady neplatí. „U nás je dotýkání exponátů naopak nutností. Pokud se jich nedotknete, budete ošizeni o zážitek, který vám poskytují,“ vysvětlil pořadatel výstavy František Duda.

Myšlenka interaktivní výstavy vznikla v libereckém Science centru IQ Park a zhlédnout ji mohli vedle Liberce a Zlína například lidé v  Hradci Králové, Olomouci, Ostravě nebo Brně.

Podle návštěvnosti netradiční výstava láká. „Přes víkend se tady ve Zlíně objeví až tři stovky lidí, většinou jde o rodiny s malými dětmi. Nejvíc je zajímá lamelový panel, kde si mohou zájemci obtisknout svou postavu,“ přiblížila asistentka pořadatele Bára Švejnarová. Duda dodal, že podobné návštěvnosti se výstava těšila i v ostatních městech republiky, vůbec nejvíc se potom líbila v Olomouci. „Je to zajímavé a zároveň poučné, děti se tu vyřádí a dospělí načerpají nové vědomosti,“ pochválil výstavu jeden ze zlínských návštěvníků.

Pořadatel František Duda o výstavě Hry a klamy (zdroj: ČT24)

Jan Ámos Komenský by jásal. Jeho myšlenka školy hrou získala mezi exponáty reálné parametry. „Věděním prostřednictvím hraní se snažíme dostat se k návštěvníkům blíž. Zaměřujeme se přitom na různé lidské smysly, vnímání a rychlost lidských reakcí,“ vyjmenoval přednosti výstavy Duda. Hrát si a nechat se klamat mohou Zlíňáné až do sedmého listopadu.