Do škol se začala vozit přísně střežená zadání na generálku státních maturit

Brno - Od dnešního rána rozvážel stěhovací vůz po brněnských středních školách zaplombované boxy, v nichž se ukrývají zadání státních maturit. V pondělí 11. října se na drtivé většině gymnázií a středních škol v republice bude testovat průběh centrálně zadávané státní maturitní zkoušky. Firma Cermat, která zkoušku zajišťuje, už v předešlých dnech do škol rozvezla techniku, díky které budou vyplněné testy a písemky posílat na centrálu na vyhodnocení. Každá škola tak už má pod střechou počítač, skener a tiskárnu.

Stěhovací vůz musí do pátečního večera rozvézt boxy s utajovanými texty do 72 brněnských středních škol. Rozvoz je pečlivě naplánovaný dispečinkem, vše musí klapat minutu po minutě. „Sledují nás přes satelit, pokud bychom se nějak zadrhli, ihned to vzbudí poplach,“ popisuje náročnou logistiku zaměstnanec Cermatu Jiří Chalupecký, který má rozvoz v Brně na starosti. Zaplombovaný box musí ve škole uzamknout do místnosti, kam nikdo kromě ředitele nemá přístup. Za únik zadání hrozí až padesátimilionová pokuta. Pečlivě zabezpečená jsou i nákladní auta, která boxy rozváží.

Generálka státních maturit dělá těžkou hlavu nejen studentům, ale i kantorům a ředitelům škol, kteří si stěžují především na obrovskou administrativu, která je s přípravami spojená. „Přidělává mi to administrativní práci, protože neustále chodí e-maily s nějakými pokyny a požadavky, které musím splnit. Ty pokyny jsou docela rozsáhlé, jsou to desítky stran tištěného textu, řekla bych, že víc než sto stran určitě,“ popisuje ředitelka Gymnázia P. Křížkovského s uměleckou profilací v Brně-Komíně Pavlína Mazáčová, kam už box s otázkami dnes ráno dorazil. „My to bereme jako zkoušku, ne přímo znalostí studentů, protože těm ještě zbývá půl roku, ale jako zkoušku toho, jak se zvládá organizačně,“ dodává ředitel Moravského gymnázia Miroslav Štefan, který už také materiály ke zkoušce zamkl v jedné z místností a otevře je až při pondělní generálce.

Ředitelka gymnázia Pavlína Mazáčová a maturantka o maturitách nanečisto (zdroj: ČT24)

Zkoušku nanečisto podstoupí v celé zemi příští týden přes 95 tisíc studentů, tři čtvrtiny z nich si vybraly lehčí verzi zkoušek. Výsledky generálky mají být známy začátkem listopadu. Ostrá premiéra nových zkoušek pak maturanty čeká za půl roku.