Hasiči odpalují pařezy na novomlýnských nádržích

Pavlov - Výbušninou se rozhodli vodohospodáři zlikvidovat překážející pařezy v nádrži Nové mlýny na Břeclavsku. Asi desítka pahýlů schovaných pod hladinou totiž brání lodní dopravě. Skryté pařezy navíc mohou způsobit i vážnější komplikace v případě povodní. Pyrotechnici s pomocí hasičů a potápěčů dnes tyto odumřelé stromy doslova a do písmene vyhodili do vzduchu.

Odumřelé stromy zde zůstaly po zatopení lužních lesů a po několika desítkách let se je vodohospodáři rozhodli odstranit. Na pomoc přivolali hasiče, pyrotechniky a potápěče. Ti umístili pod každý pahýl dva až tři kilogramy nálože. Následná exploze pak vynesla vodu do výšky několika metrů. Po pařezech, které bránily v dopravě, zůstaly na dně tzv. mušovského jezera pouze krátery.

Kromě omezení v lodní dopravě mohly pařezy způsobit komplikace i během případných povodní. „Když jsou zvýšené hladiny řek, tak s sebou strhávají i klády. Ty se na pařezech pod hladinou zachytávají. Během povodní pak voda v nádrži kolísá, a když se klády uvolní, můžou poškodit třeba hráz nebo stavidla,“ uvedl za hasiče Martin Červenka.

Odpalování pařezů na Nových mlýnech (zdroj: ČT24)

Stromy, které mají ještě větve nad hladinou, zlikvidovány nebyly. V jejich seschlých korunách totiž hnízdí vzácní ptáci, a jsou tak posledním pomníkem unikátní přírody, která byla stavbou přehrady zničena.

Vydáno pod