Už druhá instituce rozhodla: Praha si epopej může odvézt

Moravský Krumlov / Praha – Jihomoravský krajský úřad zrušil, kvůli procesním chybám, předběžné opatření, které v červenci vydal Městský úřad Moravský Krumlov. Ten na žádost vnuka Alfonse Muchy Johna zakázal dočasně manipulaci se Slovanskou epopejí, která je vystavena na krumlovském zámku. Zabránil tak Praze, jež se označuje za vlastníka díla, v odvozu pláten do Veletržního paláce. Kromě Jihomoravského úřadu, k němuž se Praha odvolala, řešil spor i znojemský soud, ke kterému hlavní město podalo žalobu. Před pár dny rozhodl, že Krumlov musí Muchovy obrazy Praze vydat.

Jihomoravský krajský úřad vrátil věc k dořešení městskému úřadu v Krumlově. Podle pražského radního pro kulturu Ondřeje Pechy, který má rozhodnutí k dispozici, kraj předběžné opatření zrušil především kvůli procesním chybám Moravského Krumlova. "Praze byla upřena veškerá práva. Nebyli jsme spraveni o zahájeném řízení a nemohli jsme se k ničemu vyjádřit," uvedl Pecha. V odůvodnění se podle jeho slov dále píše, že krumlovská radnice se může věcí dále zabývat, musí dát ale Praze šanci se vyjádřit.

Podle všeho nic nyní Praze nebrání v tom, aby si obrazy z Krumlova odvezla. "V nejbližších dnech chystáme přípravu transportu pláten do Prahy. Uzavřeme dnes smlouvu o transportu obrazů, na základě které se začnou vyrábět klimabedny, v nichž by se měly obrazy převézt, a v mezidobí začneme s restaurátorem Tomášem Bergerem pracovat na svěšování obrazů," prozradil nejbližší plány ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka.

Krumlovská radnice odvozu prý rozhodně nijak bránit nebude. „Nebudu zdržovat nic, respektuji usnesení okresního soudu ve Znojmě, nemůžu si dovolit mařit výkon úředního rozhodnutí. Město musí v tomto pohledu zachovat pasivitu,“ uvedl krumlovský starosta Jaroslav Mokrý. Bránit se ale chce druhá strana sporu - John a Geraldina Muchovi. "Již v této chvíli činíme další právní kroky k ochraně jejich práv," potvrdil právník rodiny Roman Koucký.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek považuje rozhodnutí krajského úřadu za rozhodnutí úředníků. Nadále bude usilovat o to, aby Slovanská epopej zůstala v Moravském Krumlově. Zítra dokonce rada kraje mimořádně projedná petici s podpisy více než šesti tisíc lidí, kteří si přejí totéž.

Komu epopej patří, rozhodnutí neřeší

Epopej je už téměř půl století vystavena v Rytířském sále krumlovského zámku, Praha ji ale chtěla vystavit ve Veletržním paláci. Část Muchovy rodiny se v červenci obrátila na nejbližší správní orgán, jímž je radnice v Moravském Krumlově, aby manipulaci s dílem do vyřešení nejasností zakázal.

John Mucha se domnívá, že Praha tím, že nepostavila výstavní pavilon pro epopej, nenaplnila podmínky darovací smlouvy, kterou obrazy získala. Proto podle něj není zřejmé, komu vlastně patří. Praha ale s odvoláním na archiv hl. města tvrdí, že žádná taková malířova podmínka s epopejí spojena není, navíc z dokumentů prý jasně vyplývá, že Praha je jednoznačným majitelem obrazů.

Dosud ale není zřejmé, komu vlastně kolekce 20 rozměrných pláten patří a ani rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu tuto záležitost nevyřešilo. Zákaz krumlovského úřadu platil až do vyřešení právních nejasností spojených s darovací smlouvou z roku 1913.

Čí slovo platí?

Po marných pokusech dohodnout se s Moravským Krumlovem, potažmo hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem, který se do sporu také zapojil, se Praha v červenci rozhodla proti krumlovskému rozhodnutí odvolat. Zároveň podala žalobu ke znojemskému okresnímu soudu, kterou žádala jednak zrušení rozhodnutí krumlovského úřadu a jednak vydání předběžného opatření, na jehož základě by hlavní město mohlo s epopejí nakládat.

Soud před pár dny rozhodl, že Krumlov má dílo Praze vydat, ovšem jen na dobu jeho vystavení do 31. května příštího roku.

Vedení Krumlova rozhodnutí znojemského soudu kritizuje. Soudce prý rozhodl, aniž by měl vyjádření města. Ve verdiktu nezohlednil správní řízení u jihomoravského krajského úřadu ani to, že ze strany Muchovy rodiny byl podán návrh na dodatečné projednání dědického řízení, v němž chtějí nárokovat vlastnictví epopeje. Moravský Krumlov se proti rozhodnutí patrně odvolá.

  • Protest proti stěhování epoje autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182332.jpg
  • Maketa interiéru budovy pro Slovanskou epopej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/132/13185.jpg
  • Alfons Mucha - Slovanská epopej autor: Moravský Krumlov, zdroj: Moravský Krumlov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/132/13179.jpg