Fotbalové branky budou na jihu Moravy do čtyř let bezpečné

Brno - Tragickým případům, kdy sportující děti těžce zranila nebo dokonce usmrtila při pádu fotbalová brána, má zabránit projekt Bezpečná branka, který vyhlásil fotbalový svaz. Z krajů vyzvaných ke spolupráci nejrychleji zareagoval Jihomoravský, do čtyř let zaplatí bezpečné branky na všech hřištích pro mládež v regionu.

Velké Opatovice na Blanensku nebo třeba Přibyslavice na Třebíčsku. Tato a bohužel i další místa spojuje podobná tragická událost. Fotbalová branka tu při pádu usmrtila dětské sportovce. Zbytečným neštěstím by do budoucna měl zabránit projekt Bezpečná branka. Fotbalový svaz chce mládežnická hřiště vybavit konstrukcemi z lehkého kompozitního materiálu, které mají těžiště nastavené tak, aby nešly snadno převrhnout. Jen na jižní Moravě jich letos přibude šestatřicet. „Všechny kluby, které hrají soutěž mladších žáků, by do čtyř let měly sadu těchto branek dostat,“ říká svazový trenér Jaroslav Nádeníček.

Náklady za výměnu všech nebezpečných branek po dohodě s fotbalovým svazem zaplatí Jihomoravský kraj. „Každý rok plánujeme do projektu rozpustit kolem milionu a půl korun a průběžně tak pokrýt potřebu těch družstev, kterým bude svaz branky přidělovat. Dohromady na projekt přispějeme částkou přes šest milonů,“vysvětlila Kateřina Fantová z odboru školství Jihomoravského kraje.

První jihomoravská bezpečná branka dorazila tento týden na hřiště do brněnských Žabovřesk klubu FC Svratka Brno. „Dětí bývá na tréninku třeba klidně padesát, uhlídat pak, co všechno dělají, je těžké, i když je trenérů více. Nové branky bezpečnosti hodně pomůžou,“ je spokojen správce hřiště Mojmír Fojt.

S výměnou branek začal v těchto dnech kromě Jihomoravského kraje také kraj Středočeský. Ten plánuje postupně investovat dokonce téměř patnáct milionů korun.

Vydáno pod