Brněnští občané a zastupitelé znovu protestovali proti stavbě rezidence Erasmus

Brno - Necelá padesátka obyvatel ulice Klatovské v Brně-Králově Poli dnes už podruhé protestovala proti pokračující výstavbě kontroverzního bytového komplexu Erasmus. Asi na půl hodiny místní zablokovali jedinou přístupovou cestu na staveniště, a nákladní auta tak nemohla projíždět. Na chvíli se zastavily i bagry, které neměly kam nakládat zeminu.

Místní upozorňují na to, že poté, co město začalo ostře protestovat proti stavbě na jeho pozemku, se prý stavební práce ještě zintenzivnily. Staví se od sedmi hodin od rána, do noci, v sobotu, v neděli i o svátcích. Zástupce občanského sdružení Ludvík Křenek a náměstek brněnského primátora popsali, jaké kroky podniklo občanské sdružení Klatovská společně s městem pro zastavení kontroverzní stavby. Po půl hodině se lidé rozešli a stavba se opět rozjela.

Developerská firma zahájila stavbu rezidence přesto, že jí úřady zrušily stavební povolení. Stroje navíc poslala i na městské pozemky. Brněnští radní by rádi stavbu přerušili, ale jsou v byrokratické pasti a nemají na to prostředky. Investorovi proto vedení města alespoň adresovalo dopis.

Obyvatelé protestují proti stavbě rezidence Erasmus (zdroj: ČT24)

„Já to beru jako aroganci stavebníka. Stavebník dobře ví, že rozhodnutí o zrušení stavebního povolení existuje, a nemůže se v tuto chvíli ohánět nějakou dobrou vírou v to, že vlastně nevěděl, že nemá dokumenty v pořádku,“ rozčiloval se při zahájení stavby náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ).

Rezidence Erasmus byla zpočátku prezentována jako projekt vysokoškolského bydlení VUT. Podivným způsobem se projekt proměnil v luxusní bydlení na prodej. Město proto odstoupilo od smlouvy o smlouvě budoucí, která investorovi zaručovala zisk městských pozemků, a úředníci zrušili stavební povolení.

Developerská firma Aikona se proti rozhodnutí odvolala a dokud úřad nerozhodne, nic se pro ni nemění. „Stavební povolení je platné a v právní moci, a tudíž opravňuje developera stavět na všech dotčených pozemcích,“ vyjádřil se za společnost Aikona už dříve její mediální zástupce Marek Hadra.

Stavbu mohou v současné době zastavit jedině úředníci ze stavebního odboru. Ti by měli rozhodnout během příštího týdne.

Vydáno pod