V Holešově začalo bourání zchátralé kolonie

Holešov - Po velkém stěhování na okraj města, které v minulém týdnu zažili obyvatelé zchátralé kolonie v holešovské Školní ulici, se do vyklizených domů vydali dělníci, aby začali kolonii rozebírat.

„Bydlení ve Školní ulici už bylo nedůstojné, v okolí domů pobíhaly krysy, byly tam zdi porostlé úplně černou plísní a prosycené nadměrnou vlhkostí,“ popsal stav kolonie starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS).

Podle zástupců města by se rekonstrukce stávajících prostor nevyplatila, a úplná demolice je proto nejschůdnějším řešením. Místo po zbouraných domech ale nezůstane prázdné. „Chtěli bychom tuto lokalitu využít pro novou obytnou výstavbu, aby zde vyrostly moderní řadové domy,“ přiblížil Janalík. Jestli bude o lokalitu s neblahou minulostí zájem, se nebojí, Školní ulice totiž leží na lukrativním místě – v přímém sousedství centra města.

Z vystěhování téměř sedmdesáti převážně romských obyvatel na periferii Holešova se mezitím stalo žhavé téma. Nájemníci nových kontejnerových bytů médiím důrazně vzkázali – nejsme cvičené opice a z televizních kamer a fotoaparátů už jsme alergičtí. Náš příjezd na jejich novou adresu proto vyvolal silnou nevoli. Přesto nám jako jediné televizi ukázali, jak to v jejich nových bytech ze sádrokartonu a dřevotřísky po zabydlení vypadá.

Původní nespokojenost s větší vzdáleností od obchodů, lékařů a škol vystřídala radost z čistého bydlení a výrazně dotovaného nájmu. Obyvatele trápí jen pár maličkostí. V montovaných domcích za městem například nemají přístup k internetu.