Funkcionalistickou stavbu v Brně-Černých Polích hyzdí nová plastová okna. Památkáři jsou v šoku

Brno - Městská část Brno-sever může být až o čtyři miliony chudší. Na památkově chráněném domě v Heflerově ulici totiž vyměňuje původní okna za plastová, což památku znehodnocuje. Na opravy neupozornila ani odbor památkové péče – památkáři postup radnice považují za skandální.

Dům v Brně-Černých Polích pochází z roku 1937. „Je to stavba funkcionalistická. Postavil ho architekt Erich. Od něj je tady vlastně jenom pár domů,“ uvedla kunsthistorička Petra Hlaváčková.

Památkáři se rozčilují, že městská část zvolila sice nejlevnější, ale zato nejhorší variantu – plastová okna. Přitom mohla použít okna repasovaná, aniž by tím památku znehodnotila. „Nejdůležitější na této stavbě je prosklený rizalit se subtilními rámy. A ten když se vymění za plastové profily, které jsou často mnohem silnější a robustnější, tak naprosto ztratí estetický účinek,“ vysvětlila Hlaváčková.

Radnice na výměnu oken navíc nemá potřebná povolení. „Je to samozřejmě skandální počin,“ neskrýval své rozhořčení Karel Doležel z Národního památkového ústavu. „Před výměnou oken měli dát ohlášení na stavební úřad a v případě památky si automaticky musejí vyžádat také závazné stanovisko od odboru památkové péče magistrátu.“ Nic takového městská část neudělala.

Starosta MČ Brno-sever Leo Venclík popřel, že by o výměně oken vůbec věděl. „Já o ničem nevím. Pokud na něco takového památkáři přišli, měli mě upozornit,“ tvrdí Venclík.

Kromě okenních rámů firma odstraňuje i dobové venkovní žaluzie. Městské části teď za porušení zákona o památkové péči hrozí pokuta až do výše čtyř milionů korun. Starosta hodlá postup svého úřadu prošetřit a viníka potrestat.