Z brněnské hvězdárny vznikně unikátní exploratorium

Brno - Brněnská hvězdárna a planetárium na Kraví Hoře prochází velkou rekonstrukcí za víc než 85 miliónů korun. Jedná se o vůbec největší stavební úpravy od jejího vzniku. V týdnu se na staveništi konal kontrolní den. „Zatím probíhá podle plánu, akorát jsme narazili na problém při těžbě horniny,“ tvrdí projektový manažer Petr Kadič. „Navíc jsme při stavbě našli různé základy, se kterými jsme v projektové dokumentaci nepočítali. Musí se podle toho upravit projekt, na čemž se v současné době pracuje,“ dodává.

To ale podle ředitele zatím neznamená, že stavba za více než 85 milionů korun bude ještě dražší. „Musím přiznat, že když to bourání nastalo, bylo to velmi nostalgické,“ říká ředitel Jiří Dušek. „Jak se ta nová stavba rodí, tak naopak máme optimismus.“

Přestavba by planetárium měla změnit v jednu z největších a nejmodernějších institucí svého druhu v Evropě – takzvané Přírodovědné exploratorium. „Stavíme novou organizaci. Ono to tak i vypadá, protože z původních částí toho zůstane asi hodně málo. Prostory budou dvakrát větší než donedávna, bude několik multimediálních sálů a chystáme také instalaci digitálního planetária,“ vysvětluje Dušek.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Ani v zimním období se dělníci a stroje nezastaví. Pokud půjde vše podle plánu, na jaře příštího roku bude hvězdárna v novém kabátě a v září 2011 otevře své hvězdné brány také návštěvníkům.