Vyšetřování nehody v Brně-Obřanech: u avie nesedí záznamy o technické kontrole

Brno - Záznamy o technické kontrole náklaďáku, který před nedávnem v Brně-Obřanech srazil dvě malé děti, neodpovídají skutečnému stavu. Takové jsou předběžné závěry vyšetřování vážné nehody, při níž řidič staré nákladní avie nedobrzdil před přechodem pro chodce a najel do přecházejících dětí z mateřské školy.

Nákladní avia má razítko z poslední kontroly z letošního května. Podle našich informací, potvrzených ze tří zdrojů, si ale řidič nechal auto prohlédnout na vlastní žádost ještě letos v srpnu, a to ve stanici technické kontroly v Kulkově ulici v Brně. Zaměstnanci STK se ale nechtěli České televizi vyjádřit.

Že bylo auto ještě v srpnu na kontrole, tomu se podivuje i znalec, který pro policii vypracoval posudek. „Je velmi s podivem, aby auto měsíc po technické kontrole bylo v tak špatném stavu,“ uvedl znalec, který však nechce zveřejnit svoje jméno.

Policie bude nehodu zřejmě ještě několik týdnů vyšetřovat a nechce komentovat žádné podrobnosti. „Probíhá standardní šetření, čekáme na závěry znaleckých posudků, které jsme si vyžádali, a na lékařské zprávy,“ uvedl mluvčí jihomoravské policejní správy Petr Nečesánek.

Názor soudního znalce

Je velmi s podivem, aby auto měsíc po technické kontrole bylo v tak špatném stavu.

Nejvážněji zraněná pětiletá dívenka dál zůstává v nemocnici, její stav se ale pořád lepší. Naopak řidič před sebou dobré vyhlídky nemá. Pokud se ukáže, že jezdil v autě, které nemělo na silnici co dělat, může ho soud poslat do vězení za obecné ohrožení z nedbalosti až na osm let.