Úroda hroznů je poloviční, víno proto bude dražší

Jižní Morava – Měsíc před slavnostním odzátkováním ročníku 2010, které tradičně obstará Svatomartinský košt, je jasné, že se naplnila černá očekávání vinařů. Oproti dlouhodobému průměru je totiž letošní úroda zhruba poloviční. Víno podraží.

Dlouho deštivé počasí a plíseň révová - to jsou hlavní důvody toho, proč letošní úroda hroznů padá daleko pod průměr. „Průměrný výnos na jeden hektar bývá téměř šest tun, letos ale sklidí jen asi tři tuny, domácí produkce tak bude schopná pokrýt jen asi čtvrtinu spotřeby vína. Dovážet se bude hlavně ze zemí Evropské unie - z Maďarska, Itálie, Španělska,“ shrnul tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Nedostatek hroznů se projeví i na cenách, výkupní cena hroznů se zvedla až o čtyřicet procent, u vína by růst tak dramatický být neměl.

Svojí kvalitou by ale ročník 2010 úplně černý být nemusel. Několik slunečných dnů v poslední době totiž zvedlo cukernatost v hroznech. „Ročník by pro spotřebitele nakonec mohl být příjemným překvapením, víno bude mít zajímavé netradiční tóny a zatím to dobře vypadá i s barevností,“ dodal Půček.

První ochutnávka nového ročníku je v posledních letech ve znamení Svatomartinského vína. Na něj zdá se propad produkce příliš nedopadl. Vinaři totiž předběžně nahlásili, že mladého vína s etiketou jezdce na bílém koni chtějí vyrobit 1,6 milionu lahví. „Tím bychom překovali loňský rekord, který byl 1,1 milionu lahví. Možná tomu napomůže i to, že se letos Svatomartinské víno může nově vyrábět i z odrůdy Muškát moravský,“ vysvětlil Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

O prestižní značku „Svatomartinské“ letos zažádal také rekordní počet vinařů – rovná stovka, přesně polovina z nich pochází z podoblasti Velkopavlovické. Z Čech se o mladé víno pokusí pouze tři vinaři.