Bylo to směšné, hodnotili studenti generálku státních maturit

Brno - Na téměř třinácti stech středních škol v České republice dnes začala generálka státních maturit. Nejinak tomu bylo i v Jihomoravském kraji. Přesně v 9:00 hodin studenti všech maturitních oborů a nádstavbových studií zasedli do lavic, kde na ně už čekal didaktický test z českého jazyka. Jak maturita nanečisto probíhala, o tom jsme se sami přesvědčili na Biskupském gymnáziu v Brně.

Je 8:30 a studenti čtvrtého, maturitního ročníku pomalu přichází do školy. Jejich mladší kolegové a spolužáci mají takzvaný kulturní den a namísto sezení v lavicích uvidí filmovou projekci v kině. U vchodu není možné minout tabuli, kde se každý dozví, ve které učebně čeká „celostátní zkouška dospělosti“ právě jeho.

Mezi studenty panuje na chodbě klid. Přípravě jsme nevěnovali pozornost, přiznávají. „Bylo nám řečeno, že se na zkoušku nemáme připravovat, aby výsledky bylo možné porovnat,“ vysvětlila jedna ze studentek Terezie Ondračková. Její spolužačka Ludmila Šujanová doplňuje: „Hlavně jsem se dobře vyspala, abych věděla, jak to bude bez učení. Potom výsledky porovnám a uvidím, kolik přípravě budu muset ještě věnovat.“

Studentky a ředitel školy gymnázia Karel Mikula o státních maturitách (zdroj: ČT24)

Studenti jsou rozhodně klidnější než jejich pedagogické vedení. V 8:40 se v kanceláři ředitele odstraňují pečetě z modrých krabic. Maturitní komisař pak rozdává předem určené složky jednotlivým pedagogům. Vše má svůj přesný postup a vše je pečlivě zaznamenáváno do protokolu. Převzetí každé složky navíc musí každý učitel vyvážit podpisem.

I když se myšlence státních maturit škola nebrání, byrokratická a administrativní náročnost současné verze všechny zatěžuje. „Je to premiéra, která přináší spoustu organizačních komplikací. Troufám si říci, že systém je natolik náročný, že by jistá důvěra vůči školám mohla být větší, než je doposud. Určité kompetence by měly být přeneseny na samotné školy, a ne na státní správu,“ postěžoval si ředitel gymnázia Karel Mikula.

Když jsou zabalené složky s testovými otázkami rozdány, odchází pedagogové do předem daných skupin. V jedné třídě ale nesmí být více než šestnáct studentů. Sto čtyřicet šest maturantů na gymnáziu je tak rozděleno do deseti tříd. Následuje kontrola občanských průkazů a série dalších podpisů, kde studenti před učiteli, kteří je čtyři roky učili, potvrzují svou totožnost. Blíží se devátá hodina, začátek psaní testu a všichni nepovolaní musí opustit učebnu - obsáhlý manuál k maturitě to tak vyžaduje.

Po hodině vychází z učeben usměvaví studenti. „Bylo to směšné,“ shrnuje první mladík. „Zas tak těžký to nebylo. Čekal jsem něco mnohem horšího,“ dodává další.

Studenty čeká hodina volna a po ní budou psát písemnou práci v českém jazyce. Škola pak musí v mezičase odesílat naskenované zakřížkované formuláře do centra společnosti Cermat, která všechny materiály vyhodnotí. Výsledky ale budou známy až za měsíc, v listopadu.

Maturita na gymnáziu bude probíhat až do čtvrtečního odpoledne a většinu dní omezí provoz školy. V pondělním odpoledním bloku studenti absolvovali písmenou práci z angličtiny. V úterý bude následovat matematika, němčina a znovu angličtina. Ve středu a ve čtvrtek se pokračuje pouze v jazycích. Zkouška studenty prověří z němčiny, francouzštiny a španělštiny.