Krumlov si přitáhl epopej. Praha to tak nenechá

Moravský Krumlov/Praha - Pracovníci Galerie hlavního města Prahy se měli dnes vrátit do zámku v Moravském Krumlově a pokračovat v balení dalších pláten Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Nepřijeli, ale kdyby ano, společnost Incheba, majitel zámku, byla připravena je do svého objektu nepustit. Po příjezdu ředitele Galerie hl. města Prahy Milana Bufky se ale nakonec oběma stranám podařilo domluvit. Přípravné práce na stěhování ovšem následně zastavil Městský úřad v Moravském Krumlově, který epopej dnes exekučně zajistil.

"My samozřejmě budeme nadále trvat na tom, aby se stěhování dokončilo. Obrátíme se na znojemský okresní soud, který nám převoz povolil, s žádostí, aby nám umožnil manipulaci s dílem s pomocí soudního vykonavatele," reagoval na situaci ředitel Galerie hl. města Prahy Milan Bufka, který dnes do Krumlova přijel osobně a za jeho přítomnosti byl sál s obrazy zapečetěn.

Dílo bylo zajištěno na základě požadavku části Muchových potomků, kteří se domnívají, že vlastník epopeje není zcela zřejmý. Tento pokojný stav by měl podle jejich právního zástupce Romana Kouckého trvat až do vyřešení celé právní pře.

Bufka ještě odpoledne předpokládal, že po vyřešení „pár formalit“ by zítra do krumlovského zámku mohli opět dorazit restaurátoři. Očekával ale překážky ze strany Moravského Krumlova. „Naprosto nerespektuje soudní rozhodnutí a vydává různá rozhodnutí ve správním řízení v rozporu se zákonem,“ upozornil ředitel GHMP ještě před exekučním zabavením epopeje. Městský úřad Moravský Krumlov s písemným rozhodnutím, kterým by Praze exekučně odebral epopej, čekal na pražské zástupce od rána.

Spor s Inchebou Bufka vyžehlil

Bufka v Krumlově řešil i nedorozumění s vlastníkem zámku, společností Incheba. Ta ráno nechala střežit vchod do objektu městskými strážníky, aby zabránila vstupu do areálu zástupcům pražské galerie. Důvodem byl podle Radovana Ježoviče ze společnosti postup Prahy v kauze stěhování epopeje.

„Nikdo nás neinformoval ani s námi nekomunikoval o tom, že tady budou operovat nějaké bezpečnostní agentury, ani neinformoval o tom, jak se obrazy mají stěhovat, jestli třeba i nějakou těžkou technikou,“ tvrdí Ježovič. Zdůraznil ale, že spor o dílo se společnosti netýká.

Bufka odpoledne spor s Inchebou urovnal. „Snažil jsem se zástupcům společnosti Incheba vysvětlit naše kroky, domluvili jsme se, že vzájemná informovanost bude lepší než doposud. Předpokládali jsme, že vlastníka zámku bude informovat Moravský Krumlov, což byl obvyklý způsob v minulosti, kdy jsme stěhovali plátna na různé výstavy,“ vysvětlil.

… jiné spory ale trvají

Zatímco spor mezi galerií a Inchebou je uzavřen, nadále ale trvá spor mezi Inchebou a Prahou. Společnost žádá, aby se hlavní město omluvilo za výroky svého vedení, podle kterého Incheba bránila v minulosti stěhování epopeje. Dále firma požaduje, aby Praha stáhla žalobu, kterou v tomto smyslu na společnost podala.

Podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy Praha podala už dříve žalobu na Inchebu právě proto, že se obávala toho, že firma bude Praze v přesunu obrazů bránit. Jednalo se o stejnou žalobu, kterou podala Praha i na Moravský Krumlov. Soud ve Znojmě pak v této věci rozhodl, že hlavní město smí obrazy na plánovanou pražskou výstavu přesunout.

Praha versus Krumlov, Praha versus Mucha

Ve věci je ale kromě rozhodnutí znojemského soudu ještě druhé rozhodnutí krumlovského městského úřadu. Zatímco soudní verdikt řeší vztah mezi Prahou a Moravským Krumlovem, jemuž nařizuje, aby hlavnímu městu epopej na pořádání plánovaná výstavy vydal, druhé rozhodnutí se týká nároku části Muchovy rodiny na epopej. Právě na základě jejich požadavku vydal městský úřad předběžné opatření, jímž zakázal zástupcům Prahy stěhování díla do doby, než se majetkové spory vyřeší.

Otázka je, jestli ustoupit musí v tomto případě, dokud se nevyřeší, rodina Muchova, nebo jestli ustoupit může současné představitelstvo Prahy. Ten silný projeví svoji sílu především tím, že do toho zapojí i rozum. /Jaroslav Mokrý, starosta Moravského Krumlova/

Zákaz byl vydán minulý pátek, ale vedení Prahy uvedlo, že jej nebude respektovat, protože verdikt znojemského soudu je úřednímu rozhodnutí nadřazený. Kvůli opětovnému zákazu manipulace s epopejí podala Praha trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajnému zneužití pravomoci úřední osoby a maření výkonu úředního rozhodnutí. Dnešní rozhodnutí o zajištění epopeje vydal městský úřad právě kvůli tomu, že Praha nerespektovala zákaz nakládání s dílem do vyřešení sporu.

  • Právní zástupce Johna Muchy Roman Koucký autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2008/200707.jpg
  • Czech Press Photo 2010 / Reportáž - čestné uznání: Igor Zehl - Slovanská epopej autor: Igor Zehl, zdroj: Czech Press Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2014/201386.jpg
  • Jaroslav Mokrý autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2008/200704.jpg