Soud uložil majiteli sběrny za postřelení dvou lidí 6 let vězení

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes uložil Karlu Baštovi trest šest let vězení. Dvaapadesátiletý muž, který je myslivec, loni v Ivančicích na Brněnsku použil zbraň proti skupince mladých lidí, z nichž někteří se vloupali do jeho sběrny surovin. Mladou dívku tehdy výstřel z brokovnice připravil o zrak. Vrchní soud Baštův případ projednával podruhé. Jeho únorové rozhodnutí zrušil Nejvyšší soud (NS). Bašta po vynesení pravomocného rozsudku řekl, že se jej zřejmě pokusí zvrátit dalším mimořádným opravným prostředkem.

Krajský soud v Brně nejprve loni v prosinci Baštu za pokus o vraždu potrestal šesti roky vězení. Vrchní soud poté rozsudek překvalifikoval na pokus o zabití a muži uložil trest tři roky s podmíněným odkladem na pět let. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání obžaloby a případ do Olomouce vrátil k novému projednání.

Čin, za který byl Bašta souzen, se stal 12. března 2009. Tehdy jej časně ráno bezpečnostní systém upozornil na to, že se do sběrny někdo vloupal. Myslivec se právě chystal na obchůzku revírem, ke kovošrotu dorazil se zbraní a na rozjíždějící se vůz zlodějů dvakrát vystřelil.

První výstřel zasáhl dveře auta a řidiče zranil na noze. Druhým Bašta trefil skleněnou výplň zadních dveří. Broky zasáhly do hlavy mladou spolujezdkyni, kterou připravily o oko a druhé jí velmi vážně poranily. Dívka později podíl na krádeži odmítala.

Jsem slušný občan, hájil se Bašta

Bašta se před soudem hájil tím, že druhý výstřel padl náhodou, když uklouzl na blátě. Auto prý chtěl jen zastavit. Sběrnu podle něj zloději v minulosti vykradli asi dvacetkrát a Baštu přiměli vybavit ji zařízením, které jej na pohyb v areálu upozorňovalo prostřednictvím mobilního telefonu. Tvrdil také, že na něj jednou přistižený pachatel dokonce vystřelil. Pak s sebou v noci na obhlídku sběrny začal nosit zbraň.

„Jsem slušný občan, slušný člověk, a stát by měl hájit slušné lidi. Ne je házet do jednoho pytle s těmi, co kradou,“ řekl dnes Bašta soudu. Neustále se opakující krádeže a nemožnost jim roky zabránit se podle něj projevily na jeho špatném psychickém stavu a vyvrcholily v okamžiku, kdy zloděje přistihl. „Opravdu jsem chtěl to auto zastavit, ale v žádném případě jsem nechtěl někoho zastřelit nebo poranit,“ tvrdil Bašta. Několikrát zopakoval, že činu lituje a uvedl, že pro něj i jeho rodinu bude případný trest vězení likvidační.

Vrchní soud byl vázán rozhodnutím Nejvyššího soudu, podle nějž Baštovo jednání znaky trestného činu naplnilo. Podle předsedy soudního senátu Jaroslava Zbožínka tomu šestiletý trest odpovídá. Krajský soud jej muži uložil pod sazbou a strávit by jej také měl v mírnějším typu věznice. „Dali jsme za pravdu soudu prvního stupně, který podle našeho přesvědčení ve světle rozhodnutí Nejvyššího soudu citlivě posoudil tuto věc ve všech, i společenských, konsekvencích,“ řekl soudce.

Místo činu
Zdroj: ČT24