Soud: Moravský Krumlov musí vydat epopej a zaplatit pokutu

Znojmo - Okresní soud ve Znojmě dnes odpoledne nařídil Moravskému Krumlovu, aby vydal Slovanskou epopej Praze, konkrétně restaurátorům Galerie hlavního města Prahy. Informaci České televizi potvrdila soudkyně Ivana Porubková, která ve věci rozhodovala. Moravský Krumlov musí navíc za chybný postup svých úředníků zaplatit pokutu ve výši 80 tisíc korun.

Znojemský soud už dříve rozhodl, že Praha smí dílo Alfonse Muchy z Krumlova odvézt. Krumlovský úřad ale minulý týden stěhování epopeje zakázal, následně obrazy na zámku zapečetil.

Ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka pro ČT uvedl, že bude požadovat odstranění pečeti a přístupu galeristů k obrazům tak, aby je mohli přestěhovat. Je připraven využít asistence policie, pokud bude nezbytná.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Soud se sice už podruhé postavil na stranu hlavního města, neurčil ale vykonavatele, který by dohlédl na to, že Krumlov plátna skutečně vydá. Radnice se k tomu zatím nechystá.

Městský úřad Moravský Krumlov se proti sankci podle krumlovského starosty Jaroslava Mokrého odvolá. Odvolání má podle něj odkladný účinek a stěhování epopeje bude moci začít až poté, co budou námitky úřadu proti verdiktu projednány.

Jaroslav Mokrý, starosta města Moravský Krumlov:

„V první řadě rozhodnutí nerozumíme. Řeší vztah Moravského Krumlova a Prahy, který je vyřešený, místo toho, aby vyřešil při mezi částí Muchových potomků a Prahou. My jsme dílo Praze předali, čímž pro nás věc skončila.“

Starosta upozorňuje na změnu, která nastala v průběhu situace:

„Moravský Krumlov, tedy jeho politická reprezentace, po předchozím rozhodnutí soudu předal obrazy zástupcům Prahy, čímž je pro něj věc uzavřena. Manipulaci s epopejí pak zakázala státní správa Městského úřadu Moravský Krumlov. Učinila tak na základě požadavku části Muchových potomků.“