Kompostéry na bioodpad si v Brně-Žebětíně vyzvedli první zájemci

Brno - Brněnský magistrát se snaží získat obyvatele městské části Žebětín pro kompostování. Tento týden tam rozjel pilotní projekt, který okopíroval ve francouzském městě Rennes. Pro všechny zájemce město nakoupilo kompostéry a na dva roky je místním bezplatně pronajme. Věří, že díky kompostování ušetří na spalování odpadů miliony.

Zatím je pro své majitele právě v Brně-Žebětíně, kde se pilot rozjíždí, připraveno 350 kompostérů. Zatím se o ně přihlásilo šedesát místních lidí. Ve sběrném dvoře si je několik prvních zájemců.

Nádoba má hodnotu asi 1000 korun, město ji ale zájemcům rozdává zadarmo. „Kompostér jsem si pořídil, protože mám zahradu a na ní je vždycky spousta odpadů a zbytků. Je mi líto to posílat do spalovny, přijde mi to zbytečné,“ vysvětlil Jan Kozel, který si přišel pro svůj kompostér včera.

Jan Kozel a Martin Vaněček z odboru životního prostředí v Brně k využití kompostéru (zdroj: ČT24)

Město věří, že právě tito první nadšenci přitáhnou do projektu i své sousedy a kompostování se stane v Žebětíně hitem. Pomoci by měly informační schůze, kde se místní dozví o výhodách kompostu.

„Myslím, že je to téma pro celou Evropskou unii. V každém případě víme, že ve směsném komunálním odpadu končí velké množství bioodpadu, a chtěli bychom ho snížit,“ vysvětlil záměry města vedoucí odboru životního prostředí Martin Vaněček.

Pokud město pro kompostování získá dostatek lidí, ve spalovně podle analýz může skončit až o třetinu méně odpadu a Brno by tím ušetřilo miliony korun.

„Myslím si, že v Žebětíně se to může rozmoct, protože je to taková vesnická městská část, kde je spousta zahrad a chatařů a lidé by to mohli ocenit,“ předpovídá Jan Kozel. Město teď chce kromě obyvatel rodinných domků získat pro kompostování i obyvatele bytových domů. Celý projekt by se pak mohl rozšířit i do ostatních městských částí.

Vydáno pod