Praha dopřála epopeji pokojný stav

Praha/Moravský Krumlov - Mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf sdělil, že zástupci Prahy do voleb nezačnou stěhovat Slovanskou epopej Alfonse Muchy z moravskokrumlovského zámku. Důvodem podle Wolfa je zpolitizování celého sporu. Moravský Krumlov, který dostal ve středu od znojemského soudu pokutu 80 000 korun za to, že brání ve stěhování epopeje, rozhodnutí Prahy vítá.

„Vzhledem k tomu, že se spor o epopej zpolitizoval, bude město další kroky činit až po volbách,“ uvedl Wolf. Pražský radní Ondřej Pecha k tomu dodal, že město nyní pouze odešle do Krumlova oficiální dopis. „Bude to zdvořilý dotaz na to, kdy nás k obrazům pustí,“ upřesnil Pecha.

Městský úřad v Moravském Krumlově dnes navštívil zástupce pražských galeristů Ladislav Bufka. „Ze strany orgánů státní správy našeho úřadu mu bylo řečeno, že bude zachován současný pokojný stav s tím, že se městský úřad proti verdiktu znojemského soudu odvolá,“ uvedl moravskokrumlovský starosta Jaroslav Mokrý. Uvítal, že další kroky ve věci by se ze strany Prahy měly dít až po víkendových komunálních volbách.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek:

„Zdržet dalších kroků by se neměla jen na čas voleb ale do doby, než z nich vzejde nová reprezentace Prahy. Pak by představitelé Moravského Krumlova, Prahy, Jihomoravského kraje a také ministerstva kultury měli s chladnou hlavou usednout k jednacímu stolu a bez emocí jednat o budoucnosti epopeje a důstojném zachování Muchova odkazu.“

Zástupci Moravského Krumlova i kraje popírají, že by byl spor zpolitizován. Shodně se sdružením Moravská národní obec poukazují na to, že mnoho obyvatel Moravy má k dílu citový vztah.

Praha chtěla obrazy z moravskokrumlovského zámku odstěhovat během léta na výstavu, která měla začít v září ve Veletržním paláci. Úřad v Moravském Krumlově ale přesun obrazů už dvakrát zakázal, tento týden pak obrazy na zámku zapečetil. Tvrdí, že tak rozhoduje na základě žádosti části Muchovy rodiny, která zpochybňuje to, že obrazy patří Praze. První zákaz zrušil Jihomoravský kraj, druhé rozhodnutí zatím nikdo nenapadl.

Praha se kvůli sporu obrátila na Okresní soud ve Znojmě, který na konci září rozhodl, že Krumlov musí Praze vydat obrazy na plánovanou výstavu ve Veletržním paláci. Krumlovští úředníci ale i přesto manipulaci s dílem Alfonse Muchy minulý týden opět zakázali. Zástupci Prahy se proto znovu obrátili na znojemský soud, který Krumlov za nerespektování dřívějšího rozhodnutí potrestal pokutou. Krumlov se hájí tím, že stěhování epopeje nezakázalo vedení města, ale úředníci státní správy.

Muchova rodina je v názorech na přesun díla rozdělena. Stěhování obrazů do Prahy odmítá Muchův vnuk John, jeho nevlastní sestra Jarmila Mucha Plocková ale naopak přesun podporuje.

  • Slovanská epopej autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182336.jpg
  • Instalace Muchovy Slovanské epopeje v Moravském Krumlově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/132/13171.jpg