Za ránu pěstí B. Sobotkovi dostal útočník podmínku

Brno - Brněnský městský soud dnes udělil podmíněný trest Miroslavu Dvořákovi za to, že letos v květnu na předvolebním mítinku v Brně v opilosti napadl tehdejšího prvního místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Ranou pěstí do obličeje mu způsobil lehké pohmoždění páteře. Sobotka byl následně hospitalizován a pak několik dní musel nosit na krku límec zpevňující páteř. Soud Dvořáka odsoudil k osmi měsícům vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Podle soudu se dopustil zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu výtržnictví.

Bohuslav Sobotka se dnes poprvé dostavil k soudu – v roli svědka. Vypovídal o průběhu incidentu a následcích úderu od Miroslava Dvořáka. Po opuštění soudní síně však nechtěl situaci dále rozebírat. „Já myslím, že není potřeba. Ta věc byla mediálně široce zaznamenaná a já nemám důvod se k tomu vracet,“ uvedl.

Dvořák se při minulém soudním líčení k útoku přiznal. Uvedl, že Sobotkovi „udělil políček“. Jednal prý v nezvládnutém afektu a opilosti. Motiv činu blíže nevysvětlil. Po napadení uvedl, že Sobotku napadl kvůli své zásadní nespokojenosti s projednáváním stížností, které podal na politika, když byl ministrem financí. Tehdy měl zásadní výhrady k deregulaci nájemného.

V době útoku na mítinku, který se konal 5. května večer na brněnském Makovského náměstí, měl Dvořák v těle 1,88 promile alkoholu. Sobotka byl ranou viditelně otřesen, nečekal ji. Podle jeho stranického kolegy a přímého svědka napadení Jeronýma Tejce byl Dvořákův útok velmi brutální, nečekaný a zákeřný.

Soud posuzoval sílu Dvořákova útoku

Obě strany se rozcházely v popisu intenzity útoku. Dvořák mluvil o políčku, nicméně soudní znalec z oboru lékařství Zdeněk Krejzlík dospěl k závěru, že Sobotka dostal pěstí. Rána nebyla vedena velkou, ale jen „větší (tedy mírnější) silou“. Výsledkem proto nebyl otřes mozku. Napadený utržil pohmoždění páteře, které soudní znalec označil jako lehké zranění. Soud také řešil, zda šlo o útok na úřední osobu, nebo vyřizování soukromých účtu. Obhájce Dvořáka Miloslav Petržala požadoval vyslechnutí dalších svědků, čemuž však soudci nevyhověli.

Sobotka musel nosit límec zpevňující páteř. Dva týdny byl takto omezen v pohybu. Lékaři doporučují, aby takto postižení pacienti zůstali v klidu. Šest dní po útoku se ale Sobotka vrátil do vrcholící volební kampaně do Poslanecké sněmovny. Tento brzký návrat k aktivní činnosti mohl podle znalce způsobit to, že zdravotní potíže, v Sobotkově případě bolest při otáčení hlavy, budou přetrvávat déle, než lékaři předpokládali.

Některá média v souvislosti s útokem upozornila na to, že bratr výtržníka je členem ČSSD a jejím zastupitelem za Brno-Maloměřice a Obřany. Z výpovědi Dvořáka vyplývá, že v minulosti sám volil ČSSD.