S miliardovou investicí přichází do Holešova i strach o pitnou vodu

Holešov - Ohlášená miliardová investice ve strategické průmyslové zóně v Holešově na Kroměřížsku zatím zůstává s otazníkem. Město totiž žádá po výrobci pneumatik Mitas zpracování hydrogeologického průzkumu. A protože zóna leží v oblasti prameniště pitné vody, radnice raději investuje do posudku ještě jednoho – zcela nezávislého. Chce mít stoprocentní jistotu, že výroba pneumatik nebude znamenat žádné ohrožení.

Holešovská zóna ohlásila ulovení sólokapra. Investice za miliardu, 550 zaměstnanců s průměrným platem 25 tisíc – akvizici tuzemské pneumatikárny mělo provázet nadšení. Ne tak docela, v blízkosti zóny jsou prameniště pitné vody a radnici zajímá, jaký vliv na jejich kvalitu může mít výroba pneumatik.

„Každý zde budovaný závod projde kompletní revizí, schvalováním, kompletními procesy z hlediska zákonů,“ vysvětlil opatrnost úřadů mluvčí Zlínského kraje Milan Plesar. Výrobce pneumatik nad tím ale kroutí hlavou. „Podnikáme v několika lokalitách, ve Zlíně, Otrokovicích, Praze a ani v jednom případě jsme se nesetkali s žádným problémem,“ zmínil ředitel závodů Otrokovice a Zlín Josef Křemeček.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Holešov s nadprůměrnou nezaměstnaností o příležitost přijít nechce, o absolutní riziko ale taky nestojí. „Holešov má zájem udělat si svůj nezávislý posudek tak, abychom měli jistotu,“ rozhodl starosta Zdeněk Janalík (ODS). Za měsíc začne výrobce pneumatik shromažďovat všechny podklady. Pokud jeho plány nezhatí negativní vliv na životní prostředí, je připraven stavět v roce 2012.