Zloději na Vysočině vykrádají chaty

Jihlava - Na Vysočině roste počet vykradených chat a chalup. Oproti loňsku je více než dvojnásobný a způsobená škoda dokonce čtyřikrát vyšší. Policisté proto majitele vyzývají, aby si svůj majetek řádně zabezpečovali a v objektech nenechávali cenné věci. Sami slibují častější kontroly nejen o víkendech, ale i během všedních dnů.

Dva mladíci se dostali do chaty nezamřížovaným oknem a kompletně jí vykradli. Policisti je naštěstí na útěku chytli. Pomohli jim ale sousedi, kteří kvůli nezvyklému ruchu v chatce zavolali 158. „Chatky v té oblasti, které jsou asi o sto metrů níž, byly také vykradené, bylo tam všechno rozmlácené,“ popisuje situaci psovod Policie kraje Vysočina Marian Cakl. 

Paní Věru už také vykradli a právě kvůli tomu se stále v noci na chatě bojí. „Oni vezmou dlažební kostku a rozbijí okno. Uvnitř často způsobí škody, rozsypou mouku, cukr,“ svěřuje se majitelka chaty. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Majitelé chat ale zlodějům často usnadňují práci tím, že nechávají cenné věci uvnitř. „Každá věc, která tam leží a je vidět oknem, tak zloděje povzbudí,“ varuje Marian Cakl. „Upozorňujeme lidi, aby v blízkosti chaty nenechávali například žebříky, sekery a nářadí, které by pak pachatel mohl použít k páčení,“ radí mluvčí Policie kraje Vysočina Jana Kroutilová.  

Policisté v terénu nejen kontrolují chaty, ale snaží se jejich majitele přimět ke spolupráci. Mnohdy se jim to už vyplatilo. Počet vykradených objektů totiž podle policejní statistiky rok od roku roste a s tím i výše škody. Proto chtějí policisté v častějších a nepravidelných kontrolách pokračovat nejen o víkendech, ale i v pracovní dny.

Vydáno pod