ON - LINE VOLBY 2010: Voliči rozhodli o podobě radnic na jižní Moravě a na Zlínsku na příští 4 roky

Jižní Morava/ Zlínsko - S výjimkou dvou jihomoravských obcí se volby konají v 977 obcích obou krajů. O hlasy voličů usiluje 39 tisíc kandidátů. V pěti volebních obvodech se navíc uskuteční první kolo voleb do senátu.

Sobota 16.října:

23:30 Brno
Z prvních povolebních reakcí vyplývá, že ČSSD i ODS jsou v Brně připraveny jednat s kymkoli s vyjimkou komunistu. TOP09 a lidovci preferují středopravou koalici. Zelení naopak vylučují povolební spolupráci s ODS.

22:00 Zlín
Drtivou prohru utrpěla velká koalice ODS+ ČSSD,která vedení Zlína v minulém volebním období. Ve Zlíně uspěly nové subjekty - koalice TOP09 + Starostové a nezávislí a hnutí za Morální očistu radnice. Tyto strany se zřejmě budou podílet na sestavování koalice. Velké strany ODS + ČSSD a také KDU-ČSL zřejmě skončí v opozici.

21:50 Brno
Senátorem volebního obvodu 58 - Brno-město se stane jeden z náměstků jihomoravského hejtmana - Václav Božek (ČSSD) nebo Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

21:40 Brno
Po sečtení 95 procent hlasů zůstává vítězem voleb v Brně ČSSD. DO městského zastupitelstva míří i zástupci ODS, TOP 09, KDU-ČSL, KSČM a Strany zelených.

21:30 Hodonín
O senátorovi za volební obvod 79 - Hodonín se rozhodne mezi místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem a současnou senátorkou Alenou Venhodovou (ODS).

21:25 Brno
Kandidát na primátora za ČSSD Roman Onderka v reakci na očekávané vítězství ve volbách v Brně zopakoval, že vylučuje koalici s KSČM. Pro Českou televizi uvedl, že osloví zástupce ostatních politických stran, podle jejich úspěchu ve volbách, aby vytvořili koalici. Nepředpokládá ale, že by koalice měla být složena více než ze 3 subjektů.

21:20 Zlín
Po sečtení více než 90 procent hlasů zůstává vítězem voleb ve Zlíně uskupení TOP 09 a Starostové/Nezávislí. Do zastupitelstva by se měli dostat i zástupci M.O.R.-za Morál.Očistu Radnice, ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL, Věci veřejné a Zlínské hnutí nezávislých.

20:55 Brno
Volební obvod 55 - Brno by měl v senátu zastupovat lékař. Ve druhém kole by se mělo rohodnout mezi Janem Žaloudíkem (ČSSD) a Tomášem Julínkem (ODS).

20:40 Blansko
O senátorovi volebního obvodu 49 - Blansko se rozhodne mezi bývalým cyklistou Jozefem Regecem (ČSSD) a starostou Olešnice Zdeňkem Pešou, který jako nezávislý kandiduje za KDU-ČSL.

20:30 Kroměříž
Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodě 76 postupují starosta Kroměříže Miloš Malý (ČSSD) a starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS).

19:40 Zlín
Ve Zlíně je už sečteno téměř 75 procent hlasů. Do zastupitelstva v tuto chvíli míří TOP 09 a Starostové/Nezávislí s více než 22 procenty hlasů. Následuje je M.O.R.-za Morál.Očistu Radnice, ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL a Zlínské hnutí nezávislých.

19:30 Brno
Po sečtení 60 procent hlasů vede v Brně ČSSD s 31 procenty hlasů, druhá ODS na ni ztrácí 10 procent. Do zastupitelstva by se měli podle průběžných výsledků dostat také zástupci TOP 09, KDU-ČSL, KSČM a Strany zelených.

17:00
Tři hodiny po volbách je na jižní Moravě sečtena čtvrtina všech hlasů, na Zlínsku pak 30 procent.

14:45
První 4 volební okrsky na jižní Moravě a na Zlínsku už mají sečteny hlasy.

13:55 Moravský Krumlov
V Moravském Krumlově se voleb zúčastnilo kolem 60 procent voličů, což je podle místních vyšší účast než na jaře ve volbách parlamentních.

11:50 Vyškovec
Tradičně vysokou účast zaznamenali v obci Vyškovec na Zlínsku. K místním kopanicích musí členové volebních komisí vyrážet auty i pěšky. Účast ve volbách byla už dnes dopoledne 60 procent. Volila i osmasedmdesátiletá Amálie Šopíková.

11:05 Jihomoravský kraj
V kraji chtělo využít svého práva volit do zastupitelstvev měst a obcí i několik cizinců ze států Evropské unie. Volební komise je ale musely odmítnout. Zapomněli totiž požádat o zapsání do dodatku ke stálému seznamu voličů. Tato žádost se musí podat nejpozději 48 hodin před zahájením voleb. Cizince o této proceduře ve volebních místnostech poučili. O zapsání do dodatku k seznamu voličů stačí požádat pouze jednou, nikoli pro každé volby zvlášť.

10:45 Jihomoravský kraj
Podle průzkumů z desáté hodiny je volební účast Jihomoravanů v komunálních volbách 41%. Účast ve volbách do senátu dosáhla 35,7%.

10:15 Brno
V centru Brna volí lidé s úřední adresou, volební účast je minimální. Hned do dvou volebních okrsků museli být rozděleni lidé, kteří mají v Brně přidělenu úřední adresu. V budově magistrátu na Husově ulici č.5 má trvalé bydliště téměř 11 tisíc lidí. Ne všichni jsou ale skuteční bezdomovci, může jít například o lidi žijící v podnájmu, kde jim majitel trvalé bydliště zapsat nedovolí. „Z devíti stovek lidí s úřední adresou včera přišlo volit jenom pět. A to máme jen jména začínající na A a B,“ uvedla předsedkyně volební komise v okrsku číslo 37. V sousední volební místnosti z dalších deseti tisíc „obyvatel“ Husovy 5 odvolila včera asi stovka, tedy pouhé jedno procento. Průměrná volební účast v Jihomoravském kraji se přitom přehoupla přes 32 %.

Pátek 15.října:

22:30 Jižní Morava
Během prvního dne přišla do volebních místností na jihu Moravy přibližně třetina oprávněných voličů.

20:00 Zlín
O další velkou hlasovací schránku požádalo už pět volebních komisí na území statutárního města Zlína. Důvodem jsou velké hlasovací lístky, které se musí vkládat do velkých úředních obálek. Hlasovací urny proto pojmou menší množství úředních obálek.

18:40 Brno
Účastníky incidentu ve Starém Lískovci, k němuž musela přijet Městská policie, byli bývalý starosta Petr Hudlík (nez.) a starosta stávající Vladan Krásný (ODS). Oba muži se uráželi ve volební místnosti. Bývalý starosta se měl v blízkosti volební místnosti pohybovat, což mohlo být vnímáno jako nedovolená agitace. Po příjezdu policistů ale už byl na místě klid.

17:00 Brno
Na jižní Moravě po 16. hodině odvolilo 9,5 procent voličů do místních zastupitelstev a 8,5 procent do senátu.

16:45 Kroměříž
Nejstarší občanka Zlínského kraje i celé České republiky Marie Smejkalová volila dnes odpoledne. Do volební urny hodila obálku do zastupitelstva i do senátu.

16:22 Hostějov
V nejmenší obci Zlínského kraje volí jen 27 voličů. Vybírají přitom ze šesti kandidátů, kteří jsou na společné kandidátní listině. V zastupitelstvu obce jich nakonec zasedne pět. Podle místních jsou volby spíše morální podporou pro budoucí zastupitele obce.

15:20 Kunštát na Moravě
„Obálky pro volby do senátu ubývají pomaleji než ty pro volební lístky komunálních voleb,“ informoval v přímém televizním vstupu zpravodaj Ondřej Schneider. Podle něj přišlo během první hodiny k volbám více lidí, někteří z nich proto museli chvíli čekat ve frontě.

14:50 Slavkov u Brna
Během první čtvrthodiny odvolilo v budově školy ve Slavkově jen minimum voličů. Byl mezi nimi i statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

14:39 Brno
Ve volební místnosti číslo 65 na Základní škole Antonínská v Brně odvolil krátce po 14. hodině brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Po volbách vyloučil spolupráci s jedinou stranou - KSČM. „Jinak nevylučuji žádnou variantu koalice. Pozici pro vyjednávání budu mít myslím po čtyřech letech zkušeností v čele města mnohem lepší,“ řekl po odvolení Onderka.

14:04 Kunštát na Moravě
První voliči přišli dát svůj hlas novým zastupitelům i kandidátům do senátu v Kunštátě na Moravě.

Kompletní volební servis na ČT24

Logo zpravodajské stanice ČT24 Podzimní senátní a komunální volby dokreslí nejnovější politickou mapu České republiky. Žhavé novinky budou mít opět jako první k dispozici diváci stanice ČT24, která v sérii speciálů poodhalí roušku volebního klání. Volební studio, pohledy do zákulisí, diskuse s politiky a nezávislými odborníky – to vše a ještě mnohem víc čeká na diváky již tuto sobotu od 13:45 hodin. Kompletní volební zpravodajský servis bude jako vždy k dispozici na webu www.ct24.cz.