Vítězná TOP 09 zahájila ve Zlíně koaliční jednání

Zlín - Zástupci koalice TOP 09 a STAN, která ve Zlíně zvítězila v komunálních volbách, zahájili koaliční jednání. Kandidát na primátora a lídr kandidátky Miroslav Adámek řekl, že první setkání se uskutečnila už v sobotu večer. „Jednáme zatím výlučně ze stranami Zlínské výzvy,“ dodal Adámek. Zlínskou výzvu, tedy dohodu o zamezení vzniku velké koalice na zlínské radnici, podepsali před volbami zlínští zástupci stran STAN, TOP 09, Strana práv občanů - Zemanovci, Strana zelených, Unie městských částí, z níž později vzniklo hnutí M.O.R., Zlínské hnutí nezávislých a Věci veřejné.

Do jednačtyřicetičlenného zlínského zastupitelstva se z 15 kandidujících stran dostalo osm. Vítěz voleb - TOP 09 a STAN - získal 26,83 procent, tedy jedenáct křesel. Druhé skončilo nové uskupení M.O.R. - za Morální očistu radnice, které získalo 17,07 procent a má sedm křesel. Stejný počet obsadí i sociální demokracie. ODS, která před čtyřmi lety suverénně v krajském městě vyhrála, skončila až na čtvrtém místě a v zastupitelstvu obsadí šest křesel. Lidovci a komunisti budou mít po třech zastupitelích, po dvou pak Věci veřejné a Zlínské hnutí nezávislých.

„Jednání běží od dnešního rána a jsou naplánována na celý den. Postupně jednáme se všemi ze Zlínské výzvy. Zatím se bavíme pouze o spolupráci a o tom, zda jsou schopni dodržet tu změnu ve Zlíně, kterou jsme chtěli. Zítra budeme vědět víc,“ upřesnil Adámek.

Už v sobotu večer se někteří zástupci stran vymezili proti uskupením, jež se do zlínského zastupitelstva dostala. Například primátorka Irena Ondrová (ODS) řekla, že ODS je připravena, v případě, že ji vítěz voleb vyzve, jednat o koalici. Upozornila ale, že pokud by se ODS rozhodla jít do koalice, ve které by bylo hnutí M.O.R., ona sama na toto nepřistoupí.

Podobně se vymezilo i hnutí M.O.R. „Dost dobře si v tuto chvíli nedokážu představit situaci, kdy bychom měli vyjednávat s lidmi, kteří nás dostali do stavu, že jsme byli nuceni kandidovat. Jsou to strany ODS, ČSSD a KDU-ČSL,“ řekla jednička kandidátky Eva Štauderová.

Vysoký zisk M.O.R. překvapil i zástupce sociálních demokratů. „To jsme opravdu nečekali. My jsme sice oproti minulým volbám ztratili, ale vzhledem ke vstupu nových stran můžeme být relativně spokojeni,“ uvedl lídr kandidátky ČSSD Boris Popesko. Dodal, že pokud stranu vítěz voleb osloví, sociální demokraté jsou připraveni jednat o případné koalici.