Na jihu Moravy vznikají první radniční koalice

Brno - Obecní volby na jihu Moravy přinesly posílení ČSSD. Vyhrála v Brně, kde v minulosti vítězili občanští demokraté, i v dalších velkých městech. Ve Znojmě, druhém největším městě kraje, vítězná sociální demokracie zřejmě sesadí ze starostenského místa kandidáta ODS. Například ve Vyškově chce ČSSD kromě postu starosty i většinu v radě.

Brno

Povolební vyjednávání v Brně začala už včera, lídr vítěze voleb - Roman Onderka (ČSSD) - se chce postupně sejít se zástupci všech stran s výjimkou KSČM. V Brně je několik možností pro vznik koalice, jednání by podle odhadů Onderky i Roberta Kotziana z ODS mohla trvat 2 týdny. Žádná ze stran zatím nechce komentovat výsledky dosavadního jednání. Jen Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) připustil, že z reakcí ostatních stran směřuje jednání k pravostředé koalici. Zpravodajský server IDNES.cz naopak uvedl, že podle zdrojů z vyjednávacích týmů, směřuje Brno k velké koalici mezi ČSSD a ODS.

Blansko

V Blansku patrně zůstane zachována dosavadní radniční koalice tvořená ČSSD, ODS, KDU-ČSL a zástupci uskupení Volba pro město. ODS, která si při volbách pohoršila, ale přijde o místo starosty a většinu v městské radě. Polepší si ČSSD, jež dosáhla historicky nejlepšího výsledku v blanenských komunálních volbách.

Břeclav

V Břeclavi bude následující čtyři roky vládnout velká koalice. Koaliční smlouvu podepsala ČSSD s ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a sdružením Perspektiva pro Břeclav. Hnutí Pro Region dosavadního starosty Dymo Pyškuly skončí v opozici, ostatní strany ho ani neoslovily.

Hodonín

Hodonín čekají v nejbližších dnech náročná jednání o budoucí radniční koalici. Ta dosavadní totiž nemá dostatečně silný mandát. Dosavadní koalice tvořená ČSSD, ODS a lidovci měla 18 křesel v zastupitelstvu. ODS spadla z osmi na pět mandátů, lidovci ze čtyř na dva a jen ČSSD si o jeden polepšila. Získala sedm křesel a stala se vítězem voleb. Stará koalice má pouze 14 zastupitelů, proto jsou nutné změny.

Vyškov

Výrazného úspěchu dosáhla ČSSD i ve Znojmě, tam jí dala hlas třetina voličů. Pro ČSSD by tak neměl být problém obsadit místo starosty, na kterého navrhují Jiřího Piňose. Jednat chtějí sociální demokraté se zástupci všech stran s výjimkou Věcí veřejných a KSČM.

Znojmo

Občanští demokraté pravděpodobně přijdou o vládu nad druhým největším městem jihu Moravy, Znojmem. Stranu vedenou starostou Petrem Nezvedou porazila v komunálních volbách sociální demokracie. Začala jednat s jinými partnery než s ODS. Občanští demokraté budou o koalici jednat, když je někdo osloví. Je připravena i na odchod do opozice, připustil Nezveda. ČSSD získala ve Znojmě 23 procent hlasů a devět mandátů, ODS 19 procent a o mandát méně.