V Brně se rýsuje velká koalice mezi ČSSD a ODS

Brno - V Brně by mohla v příštích čtyřech letech vládnout ČSSD ruku v ruce s ODS. Opakování modelu na celostátní úrovni, tedy spolupráce ODS a TOP 09, se v Brně zřejmě neuskuteční, vyplývá to z reakcí představitelů čtyř nejsilnějších stran brněnského zastupitelstva. ČSSD jednala s ODS už včera a znovu se vyjednávací týmy sešly dnes odpoledne. Primátor Roman Onderka celou dobu neskrýval spokojenost.

Onderka se neobává, že by se opakovala situace z roku 2006 - tehdy vyhrála volby ODS, ale skončila v opozici, protože menší strany se dohodly s ČSSD na koaličním vládnutí. „Občanská demokratická strana je jinou politickou stranou, než byla před čtyřmi lety, došlo tam k personálním změnám. Proto musím říci, že kdybych měl hodnotit vyjednávání v letošním roce a před čtyřmi lety, opravdu jsem byl příjemně překvapen,“ pochvaloval si své dosavadní politické protivníky sociálně demokratický lídr.

Právě velké koalici je podle informací České televize  nakloněna větší část občanských demokratů. Zítra se proto sejde úzké vedení ODS a definitivně se domluví, s kým strana nakonec půjde do koalice.

TOP 09 a KDU-ČSL neskrývají rozčarování

„Pokud ODS tvrdí, že prochází obrodem, tak by měla ukázat, že to nejsou prázdná slova,“ řekla České televizi lídryně TOP 09 Irena Matonohová. „Mám pocit, že teď občanští demokraté více jednají s ČSSD,“ dodala.

Lidovci, kteří by také přivítali zrození pravostředé koalice, tvrdí, že spoléhají na společnou ideovou blízkost s TOP 09 a ODS. „Velká koalice je zklamání a výhra obchodního pragmatismu, ODS by tak popřela své ideje,“ řekl v telefonickém rozhovoru Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

ODS přitom spolu s TOP 09 a KDU-ČSL vyjednávala včera až do pozdních večerních hodin a stejně jako nyní s ČSSD i na včerejší schůzce už se strany předběžně domluvily, jak by si rozdělily funkce.

Pokud by obě nejsilnější strany - ČSSD i ODS - chtěly skutečně podepsat koaliční dohodu, definitivně by to zřejmě ohlásily až po druhém kole senátních voleb, kde mají proti sobě nasazeno několik kandidátů.