Lídr ODS v Brně odmítl velkou koalici s vítěznou ČSSD

Brno - Lídr ODS v Brně Robert Kotzian se dnes otevřeně postavil za trojkoalici ODS s TOP 09 a KDU-ČSL. ČTK řekl, že on osobně takovou variantu podporuje narozdíl od druhé možné, velké koalice s ČSSD, která v Brně vyhrála komunální volby. Proti tomu, aby ČSSD v čele s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) znovu zasedla v městském vedení, vznikla skupina i na sociální síti Facebook. Má přes 200 členů včetně politiků z ODS a KDU-ČSL.

Podle Kotziana je trojkoalice bližší ODS v ideové rovině. „Podmínky, které jsou vyjednány, jsou lepší a výhodnější než podmínky vyjednané ve velké koalici,“ uvedl. Platí to podle něj i o personáliích. Podle informací ČTK by ODS v takové koalici měla pět radních, TOP 09 čtyři a KDU-ČSL dva radní. Občanští demokraté by obsadili post primátora a získali dva náměstky, TOP 09 by měla také dva náměstky, lidovci prvního náměstka.

Lídrovi ODS došla trpělivost

Robert Kotzian (ODS) o podobě koalice v Brně (zdroj: ČT24)

Robert Kotzian byl tváří kampaně ODS před komunálními volbami a najednou mu část ODS začíná vnucovat dvoukoalici se sociálními demokraty. Proto Kotzian před zítřejším jednáním klubu zastupitelů, na kterém se bude o variantách koalic jednat, jednoznačně položil karty na stůl a rozhodl se hrát vabank. Kromě lídra se nikdo z ODS veřejně nevyjádřil, jakou koalici podporuje.  Za Roberta Kotziana se ale postavil šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka, který říká, že velká koalice s ČSSD by byla politickou sebevraždou ODS.

Pavel Blažek - muž v pozadí

Podle informací České televize je hlavním propagátorem velké koalice místopředseda strany a šéf brněnské ODS Pavel Blažek. Jeho argumenty zní jasně: ČSSD a ODS budou stabilní koalicí, vícečlenné koalice jsou k ničemu, protože nikam město neposunou. ODS dostala od ČSSD nabídku, že bude mít v Radě šest členů, tudíž většinu, ovšem primátorem by zůstal Roman Onderka.

Nováčkům v politice se nevěří

U části ODS zřejmě panuje značná nedůvěra ve stabilitu koalice, ve které by byli lidovci a zejména TOP 09. Podle informací České televize ale může být za jednáním mezi ODS a ČSSD i jakási forma nátlaku. Roman Onderka měl na jednom z povolebních vyjednávání naznačit, že pokud s ním nepůjde ODS do koalice, zařídí, aby sociální demokraté v městských částech neuzavírali koalice s ODS a toho se prý řada lokálních politiků ODS zřejmě zalekla.

Občanští demokraté mají o obou variantách jednat ve středu. Zda se pro jednu z nich definitivně vysloví, není jasné. Podle některých reakcí z ODS se pravděpodobně rozhodne až po druhém kole senátních voleb.