Opravy minaretu v lednickém zámeckém parku se zastavily

Lednice- Opravu minaretu v lednickém zámeckém parku zastavil nedostatek peněz. Po několika letech práce je památka obnovená ze dvou třetin. Na nejnáročnější a nejdražší část rekonstrukce minaret teprve čeká. Slíbené miliony z dotace ale nakonec nebudou, a vidina potřebných 20 milionů je tak v nedohlednu.

Na obnově minaretu se pracuje už deset let. Dosud se za zhruba 10 milionů korun opravily asi dvě třetiny památky. Teď ale došly peníze na rekonstrukci poslední, spodní části minaretu. Obnova vnější fasády i vnitřních fresek a kachlových podlah bude stát 20 milionů korun.

„Minaret měl být kontinuálně obnovován až do celkové rekonstrukce. Pro tento rok jsme ale z programu na záchranu architektonického dědictví kvůli úsporám dostali pro Jihomoravský kraj jen tři miliony korun. Ty byly použity jen na záchranu památek v tom nejhavarijnějším stavu,“ vysvětlil tiskový mluvčí Národního památkového ústavu v Brně Zdeněk Musil.

Kastelánka Ivana Holásková o opravách minaretu (zdroj: ČT24)

Statika minaretu je už sice zajištěna, náročnou rekonstrukci ale potřebuje spodní část stavby, kterou poničili vandalové i dříve nevyhovující statika. „Velký restaurátorský zásah kromě fasády potřebuje i interiér v prvním patře, kde jsou místnosti s poničenými maurskými arabeskami na zdech a mozaikovými kachlovými podlahami,“ upřesnila kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Památkáři budou ministerstvo kultury o peníze na opravu žádat i příští rok, jistou ale nemají ani korunu. „Pokud se opravy budou stále oddalovat, budou se také prodražovat a potřebná částka může být nakonec o několik milionů vyšší,“ doplnila Holásková. Pokud by se peníze na rekonstrukci přece jen příští rok našly, minaret by mohl dostat zbrusu nový kabát do tří let.

Vydáno pod