Soud opět zprostil bývalou starostku Hrubou obvinění

Brno - Bývalá starostka městské části Brno-střed Dagmar Hrubá stála před Městským soudem v Brně už podruhé. Starostka měla podepsat smlouvu na výstavbu obchodně-bytového komplexu Wilson přesto, že podmínky bezplatného převodu bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici jeho komerční využití neumožňovaly. Hrubou už jednou soud zprostil viny, ale po odvolání se případ vrátil zpět k Městskému soudu. Ten měl doplnit důkazy v otázce, zda Hrubá věděla o obsahu smlouvy uzavřené mezi Brnem a armádou.

To se soudu nepodařilo prokázat, podle něj starostka nevěděla, co přesně je předmětem smlouvy. Soud navíc dospěl k závěru, že smlouva mezi městem a ministerstvem obrany o bezúplatném převodu nemovitosti je neplatná. V té době totiž musela podle zákona podobné převody schvalovat vláda, což se ale v tomto konkrétním případě nestalo.

Firma Wilson Properity chce na někdejších armádních pozemcích postavit dům s byty a službami. Pozemky získala od městské části do patnáctiletého nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok.

Bývalá starostka Dagmar Hrubá o svém trestním stíhání (zdroj: ČT24)

Smlouvy byly podle policie nevýhodné. Hrubá se hájila tím, že firma se zavázala dekontaminovat celý prostor, což přijde na mnoho milionů korun. Projekt navíc zahrnuje také úpravy okolí nové budovy. Na stavbu zatím nedošlo, polyfunkční dům Wilson je dosud stále jen na papíře.