Havrani už přiletěli na jižní Moravu. Znamená to nejspíš začátek kruté zimy

Brno/jižní Morava - Havrani jako poslové zimy se už zabydlují v okolí Brna. Do městských částí, parků a blízkosti lidských obydlí pak během dne přílétají hledat potravu. Letos havrani přiletěli s neobvyklým předstihem jedenácti dní, což se za posledních třicet let nestalo. Podle některých se proto dá očekávat, že letošní zima bude dlouhá a mrazivá.

Havrani přilétají na jižní Moravu každý rok v desetitisícových hejnech a do Brna se každé zimní ráno po sedmé hodině slétají za vidinou snadno získané potravy. Do nocovišť, která jsou u Židlochovic a Přísnotic, se hejna vracejí vždy po třetí hodině s mezizastávkou u Rajhradu.

Tak vypadá každý zimní den havrana polního na jižní Moravě. Letos ale s jedním rozdílem. Přiletěli totiž o jedenáct dní dříve. V okolí Brna a v Brně jsou k vidění už od 10. října. „Hned co přiletěli, tak se s velikým úsílím vrhli na ořechy. Snaží se v co nejkratší době nabrat podkožní tuk. Tzv. podkožní svetřík je chrání před nastupující zimou,“ popsal jejich chování ornitolog Zdeněk Machař z Ptačího centra.

Zdeněk Machař o příletu havranů (zdroj: ČT24)

Jak moc přesně se dá z příletu havranů usuzovat o tuhosti nadcházející zimy, potvrzuje podle Zdeňka Machaře rok, kdy havrani na sebe nechali čekat až do 7. listopadu. „Ten rok byl sníh pouze čtyři dny,“ argumentuje Zdeněk Machař.

Lidé si často havrana polního pletou s vránou nebo krkavcem.  Rozpoznat havrana od ostatních můžeme podle odstávajícího opeření na končetinách a podle světle zbarveného zobáku. Mladší jedinci mají kořen zobáku navíc opeřen.

Na jih Moravy táhnou havrani ze severního Polska a Ruska před přicházejícím chladem. Zpět se vrací pravidelně v polovině března.