Staré řidičáky lidé zřejmě do konce roku vyměnit nestihnou

Brno – Už tři roky ví řidiči o tom, že koncem letošního roku přestanou platit řidičské průkazy vydané do roku 2000 a je nutné je vyměnit za nové. Učinila jich tak ale zatím jen polovina. Úřady už teď začínají tušit, že všichni výměnu nestihnou, na konci roku se tak dá navíc očekávat obrovský nápor řidičů na registry.

Ten, kdo po novém roce usedne za volant se řidičským průkazem vydaným do konce roku 2000, může očekávat problémy. Platnost těchto dokladů totiž letos končí. Řidiči si už tři roky mohou průkazy vyměnit, například v Brně ale velká část z nich svou povinnost příliš vážně nevzala. „Celkově se výměna týkala dvaapadesáti tisíc řidičů, teď , krátce před koncem roku, ale stále o výměnu nepožádalo více než osmnáct tisíc řidičů,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

To už je v této chvíli kritická bilance, brněnské registrační místo sice dokáže za týden vyřídit až tři tisíce žádostí, lidé by ale museli začít chodit průběžně. „Vyřízení může trvat až dvacet dní, když navíc vezmeme v potaz, že hodně lidí nechá žádost až na poslední chvíli, může se i zhroutit celostátní systém,“ varuje Žára.

Mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára o povinné výměně starých řidičských průkazů (zdroj: ČT24)

Podobná je situace i v ostatních městech jižní Moravy. Celorepublikově je zapomnětlivých řidičů dokonce polovina, tedy asi půl milionu. Od nového roku tak tisíce řidičů buď  budou muset chodit pěšky, nebo při policejní kontrole riskují pokutu až dva a půl tisíce korun.

Ve Zlíně a v obcích, které jsou v jeho správním obvodu, si musí do konce roku vyměnit řidičské průkazy 5 200 lidí. „V současné době je čekací doba na podání žádosti, případně vyzvednutí nového řidičského průkazu, jen několik minut. V závěru roku to s velkou pravděpodobností budou i hodiny,“ uvedla mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková.

Pokuta hrozí i za podání žádosti po termínu. Ministerstvo dopravy ale minulý týden úřady vyzvalo, aby samotné pozdní podání nesankcionovali. Policie podobně shovívavá zřejmě nebude.