Ikarův pád. Obrazy, které nebyly malované štětcem v ruce

Brno – Brněnská rodačka Šárka Dvorská je od narození na invalidním vozíku s diagnózou dětské mozkové obrny. Její ruce jí sice neslouží tak jako zdravým lidem, pomocí hlavy a úst ale zvládá řadu činností. Je to už několik let, co začala malovat pusou. Dnes středisko Teiresiás v Brně otevřelo její vernisáž Ikarův pád – Ústa místo rukou.

Štěstí, láska a život - to jsou nejen nejčastější motivy obrazů Šárky Dvorské, ale také poselství této výstavy. „Nemá smysl házet flintu do žita. To, co člověk má, záleží na něm a na jeho rozhodnutí,“ myslí si umělkyně.

Šárka je vdaná, má dvě děti a pracuje jako psycholožka. „Malování je pro mě velký oddych, i když fyzicky je to hodně náročné. Ale to nevadí,“ zhodnotila malířka svoji vášeň.

Organizátorka výstavy Ilja Rajdová o tvorbě Šárky Dvorské (zdroj: ČT24)

„Je skutečně obdivuhodné, že někdo, kdo má tak velké těžkosti, dokáže namalovat tak kvalitní umělecká díla,“ myslí si o výstavě turista Phil z Manchesteru ve Velké Británii. „Je to velmi dojemné a chytá to za srdce,“ řekla zase o výstavě studentka Anna.

Netradiční výstavu inspirovanou životem, fyzickým utrpením a štěstím zároveň můžete v brněnském středisku Teiresiás zhlédnout až do konce ledna 2011.

  • Obraz Šárky Dvorské autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2040/203929.jpg
  • Pestré barvy na obraze Šárky Dvorské autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2040/203930.jpg
Vydáno pod