Demolici stoleté kolonie obyvatelé Holešova vítají

Holešov - Bývalá dělnická kolonie v centru Holešova, ve které bydleli hlavně sociálně slabí lidé, je téměř z jedné třetiny stržena. Už minulý týden rozebírali chátrající domy pracovníci technických služeb, od pondělka mají k dispozici také bagr. Práce proto rychle pokračují. „Snažíme se bourat co nejrychleji, aby se nám do objektů mezitím nenastěhovali squatteři,“ vysvětlil starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS). Zároveň dodal, že vše, co se dá ještě využít, ať jde o plastová okna, střešní krytinu nebo cihly, před samotným bouráním zachránili.

V některých případech je ale bývalí nájemníci předběhli. „Před pár lety, když domy město spravovalo, sem dali mohutná plechová vrata. Při stěhování je ale někdo vysadil a zavezl do šrotu,“ řekl obyvatel ze sousedství, který nechtěl být jmenován. Podle jeho slov jsou lidé v okolí rádi, že bývalí nájemníci kolonie teď  bydlí na konci města, otevřeně se k celé věci ale vyjadřovat nechtějí, mají totiž strach.

Jaroslav Pařenica chodívá kolem kolonie často. Nad sedmdesátkou oficiálně hlášených nájemníků jen s úsměvem kroutí hlavou. „Sem se sjížděli jejich příbuzní z celé Evropy, hlavně ze Slovenska, a myslím si, že radnice vůbec neměla přehled, kolik lidí tam vlastně bydlelo,“ dodal.

Zdeněk Janalík (ODS), starosta Holešova (zdroj: ČT24)

Starosta Janalík věří, že místo po zbourané kolonii ve Školní ulici nezůstane dlouho prázdné. Zastupitelé už teď předběžně plánují, že by sto let staré dělnické domky mohla nahradit moderní řadová zástavba.

Vydáno pod