Vrtací soupravy obsadily strniště u dukovanské elektrárny

Dukovany – V sousedství jaderné elektrárny v Dukovanech se právě provádí průzkumné vrty. Odborníci zkoumají podloží, jestli by bez problémů uneslo další reaktorové bloky. Základová deska pro nový jaderný reaktor by totiž nesměla stát například na místě tektonického zlomu. Plány na rozšiřování elektrárny získávají opět reálnější obrysy.

Hloubkové vrty mají stanovit, jak pevné je podloží a z jakých hornin se skládá. Jaderná elektrárna Dukovany má licenci do roku 2015. ČEZ bude muset jednak žádat o prodloužení provozu o dalších 10 let, navíc plánuje zbudování nového reaktorového bloku s minimálním výkonem 1000 MW. Místní lidé činnost vrtných souprav vítají. Jsou rádi, že plány na přístavbu elektrárny, která jim dává obživu, nezůstávají jenom na papíře, ale už se dělá něco konkrétního.

ČEZ už dříve v okolí elektrárny vykupoval pozemky v mnohem větším rozsahu, než kolik by zabrala nová elektrárna. Teď čeká na studii proveditelnosti, jejíž součástí jsou právě i vrty. „Vrtáme do hloubky 20 až 35 metrů, kde se odebírají vzorky, aby se následně lokalita dala zpracovat a vyhodnotit,“ sdělil jednatel společnosti Energoprůzkum Praha Jan Piskač. Geologové tady chtějí pracovat minimálně do konce října.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod