Trolejbusová vozovna v Brně-Komíně je města, rozhodl Vrchní soud

Brno – Spor o vozovnu se táhl deset let. Město za ni zaplatilo 600 milionů korun, nárok na ni si ale činil správce konkurzní podstaty zkrachovalé stavební firmy Stavex. Loni v prosinci Krajský soud v Brně rozhodl ve prospěch magistrátu, druhá strana se proti tomu ale odvolala. Vrchní soud dnes ale rozsudek krajského soudu potvrdil a vozovnu tak definitivně přiřkl Brnu.

Problémy s vozovnou začaly sebevraždou bývalého majitele firmy Stavex Pavla Pokorného. Jeho firma, která vozovnu pro město postavila, následně zkrachovala. Konkurzní správce pak vozovnu zapsal na seznam majetku Stavexu, chtěl ji prodat a z utržených peněz splatit dluhy. Město se okamžitě o stavbu začalo soudit.

Jádrem sporu se stala smlouva mezi městem a Stavexem o vybudování vozovny z října 1994. Konkurzní správce její platnost zpochybňoval, soud ji ale v prosinci loňského roku potvrdil. „Smlouva byla činností stran uplatňována, úpadce stavěl, město platilo a potom úpadce stavbu městu předal, a to bez výhrad,“ uvedl soudce Krajského soudu Brno Petr Kolář.

To, že městu budova oficiálně nepatřila, komplikovalo provoz vozovny a znemožňovalo potřebné investice do modernizace. Brněnský magistrát loni řešil potíže také s pozemky pod vozovnou. Patří státu a ten chtěl po městu pětiletý nájem za jejich údajné komerční využití. Brno raději zaplatilo.

Vydáno pod