Soud zamítl stížnost pekáren, pokuta za kartel platí

Brno - Krajský soud v Brně dnes potvrdil pokutu 52,8 milionu korun pro společnosti Delta pekárny, Odkolek a Penam. Antimonopolní úřad loni potrestal pekárenské společnosti za to, že se na podzim 2003 měly domluvit na společném skokovém zdražení pečiva. Soud sice potvrdil, že v rozhodnutí úřadu jsou procesní chyby, nepovažoval je ale za tak závažné, aby musel pokutu zrušit.

Sedm let stagnující cena pečiva se v září 2003 u tří největších dodavatelů zvedla zhruba o pětinu. Firmy to vysvětlovaly zdražením pšenice. Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se ale nelíbilo, že zvýšení cen koordinovaly a zároveň oznámily svým dodavatelům. Původní pokuta za kartel činila 120 milionů, úřad ji později snížil na 52,8 milionů.

Zdražení bylo oprávněné, tvrdí pekárny

„Došlo ke zdražení mouky, to se muselo samozřejmě promítnout následně i do zdražení potravinářských výrobků. Ve stejnou dobu zdražilo několik stovek tisíců subjektů,“ zdůraznil právní zástupce společností Delta pekárny a Odkolek Pavel Dejl.

Soudce krajského soudu David Raus dal pekárnám za pravdu v tom, že se v roce 2003 zdražovaly pekárnám vstupy, což jim dávalo právo ke zvýšení cen. Nicméně žádný z výrobců ale podle něj jasně nevysvětlil, proč všichni začali zdražovat zároveň, přesně 26. září 2003. „Tímto společným postupem mohli dodavatelé lépe vyvinout tlak na jednotlivé odběratele, než kdyby postupovali každý samostatně,“ podtrhl soudce.

Verdiktem krajského soudu ale možná ani po sedmi letech případ kartelu pekáren neskončí. Výrobci pečiva ho totiž nyní mohou hnát znovu před Nejvyšší správní soud. Zatím tuto možnost nevyloučili. „Všechno bude předmětem porady s klientem, pak se rozhodneme o dalším postupu,“ řekl k tomu právní zástupce Penamu Jan Krákora.

Pokutou se zabývalo hned několik soudů

Firmy se proti pokutě od počátku bránily. Jejich žaloby projednával už jednou brněnský Krajský soud a pak také Nejvyšší správní soud. Ten případ vrátil zpět antimonopolnímu úřadu k novému prošetření. Úřad sice na pokyn soudu přepracoval své rozhodnutí, doplnil, co konkrétně považoval za nezákonné jednání firem, sankci ale v plné výši loni v únoru potvrdil. Pekárnám ulevil pouze v tom, že jim na jejich žádost povolil pokuty splácet postupně podle splátkového kalendáře. Firmy pokutu ale znovu napadly žalobou, kterou dnes opětovně řešil správní senát brněnského Krajského soudu.

Delta pekárny dostaly kromě pokuty za samotný kartel od ÚOHS ještě jednu pokutu ve výši tři sta tisíc korun. Měly totiž mařit kontrolu úřadu v sídle firmy. Inspektorům tehdy vedení pekáren odmítlo vydat část dokumentů a e-mailové korespondence. Dva potrestaní výrobci pečiva, Delta pekárny a Odkolek, mezitím v roce 2006 sfúzovaly, dnes mají jednoho zahraničního vlastníka, skupinu United Bakeries. Penam zase patří společnosti Agrofert Holding. Všichni tři výrobci se řadí mezi největší hráče na trhu s pečivem a vykazují miliardové roční tržby.